Inloopdouche

Wat is de inloopdouche

Inloopdouche zonder douchebakDe inloopdouche is een moderne open doucheruimte voorzien van een spatwand in glas of metselwerk voorzien van een wandafwerking. De inloopdouche bevat meestal geen douchedeur, dit in tegenstelling tot de douchecabine. Ze zijn ook een stuk groter dan een gewone douchecabine ( + 900 x 900 mm ) en worden meestal in grote badkamers geplaatst. Je bent vrij om de afmetingen te bepalen en hangt niet vast aan de grootte van de douchebak. Je kan ook inloopdouches installeren op basis van de douchebak, maar dan ben je gebonden aan de afmeting ervan.

Het grote voordeel is dat je makkelijk met meerdere personen tegelijkertijd kan douchen waardoor je 's morgens tijd wint. Dankzij de plaatsing van een grote douchekop ( regendouche ) heeft iedereen het warm. Toch is het warmteverlies van een inloopdouche veel hoger dan in een gewone douchecabine. Anderzijds is de temperatuur in de inloopdouche bijna gelijk aan de temperatuur in de rest van de badkamer, wat positief is voor mensen die snel koud hebben. Door het verlies aan warmte is het niet mogelijk om bijvoorbeeld van een inloopdouche een stoomdouche te maken, tenzij er een douchedeur wordt geplaatst.

Inloopdouche met douchebak

Het grote voordeel van de plaatsing van een douchebak is de gegarandeerde waterdichtheid en de goede afvoer van het afvalwater. Je kan opteren voor een douchebak met opstap of een douchebak volledig in de vloer ingewerkt. Op de plaats waarop de douchebak wordt geplaatst dient steeds een afvoer voorzien te worden. Het nadeel van een douchebak is dat je gebonden bent aan de afmetingen ervan. Toch bestaan er grote douchebakken van 2.000 x 1.000 mm, ruim voldoende om met meerdere personen te douchen.

De douchebak bestaat uit verschillende materialen, denk maar aan acryl, composietmarmer en natuursteen en de oppervlakte afwerking kan verschillende zijn. Denk maar aan een matte douchebak of blinkende douchebak, gevlamd of verzoet...

Inloopdouche met lage opstap

Wie de badkamervloer tijdens een badkamerrenovatie niet wenst uit te breken, doet er het best aan om douchebak met lage opstap te plaatsen. De neus van de douchebak met lage opstap komt ongeveer 3,5 cm boven de vloerpas uit. De douchebak wordt gewoon op de bestaande vloer gemonteerd. De afloop zit wel onder de vloerpas waardoor er op de plaats waar het sifon komt te zitten in de vloer een uitsparing dient gekapt te worden. Vervolgens wordt het syfon aan de waterafvoer aangesloten. Let er wel op dat je nog steeds je tenen kan stoten met alle gevolgen vandien.

Inloopdouche met douchebak

Inloopdouche zonder opstap

Wen je je tenen niet te stoten? Wens je geen rand te zien? Dan kan je de douchebak inbouwen in de badkamervloer. Via een inbouwsysteem wordt de douchebak in een uitsparing in de chape geplaatst. Bij een totale vloerrenovatie of nieuwe badkamer is dit niet zo een moeilijke klus. Anders wordt het wel als je de vloer niet wenst te renoveren. Dan dien je de vloer uit te breken en een uitsparing te voorzien waar nodig. Dit brengt het nodige breek- en kapwerk met zich mee. Wens je de vloer niet uit te breken, opteer dan liever voor de plaatsing van een douchebak met lage instap.

Inloopdouche met glaswand

Offerte inloopdouche

Douchewand inloopdouche

Inloopdouche met douchewandDe douchewand zorgt ervoor dat de badkamer niet volledig nat wordt maar toch grotendeels droogt blijft. De douchewand kan bestaan uit verschillende materialen. Zo kan je opteren om een inloopdouche tussen 2 gemetste muren te plaatsen. De muren worden vervolgens afgewerkt met bijvoorbeeld kunststof douchewandenkeramische tegels of natuursteen. Je kan de tegels van de muren ook gebruiken als vloertegel, zo vormt de inloopdouche een mooi geheel met de rest van de badkamer.

Een andere mogelijkheid is de plaatsing van een valse douchewand. Dergelijke wanden bestaan uit een waterdichte bekuiping en waterdichte gipsplaten. Ze kunnen vervolgens afgewerkt worden met keramische tegels, kunststof beplating of mozaïek.

Een derde mogelijkheid is de plaatsing van een glazen douchewand. Dergelijke wanden bestaan uit gehard veiligheidsglas in voldoende dikte om breuk te voorkomen. De douchewand in glas kan doorzichtig zijn of mat. De plaatsing van een glazen douchewand kan op verschillende manieren gebeuren:

Plaatsing douchewand

  • Vast paneel tegen muur
  • Vrijstaand vast paneel
  • Vrijstaand vast paneel met zijpaneel
  • Zijpaneel bevestigd op ( met profiel ) of in plafond ( geen opening bovenaan )
  • Volledig vrijstaand paneel op ( met profiel ) / in plafond

Beglazing inloopdouches

Offerte inloopdouche

Vloerafwerking inloopdouche

De afwerking van de douchevloer van de inloopdouche kan in verschillende materialen plaatsvinden. Het mooiste resultaat bekom je door de vloerafwerking goed af te stemmen op de afwerking van de wanden. Zeer belangrijk is de waterdichting indien er niet met een douchebak wordt gewerkt. Dit laat je het best uitvoeren door een ervaren vloerder. Meestal zal tussen de vloerafwerking een douchegoot geplaatst worden dewelke aan de afloop wordt aangesloten. Hou er ook rekening mee dat een douchevloer altijd onder een lichte helling wordt geplaatst om de afwatering te kunnen garanderen.

Als vloerafwerking komen een aantal materialen in aanmerking:

  • Keramische vloertegels
  • Natuursteentegels
  • Hout in de vorm van vloertegels ( hardhout / tropisch hout )
  • Mozaïektegels
  • Steenstrips

Welke vloerafwerking je ook gebruikt, denk er aan dat deze zeer glad kan worden. Gebruik daarom het liefst een ruw afwerkingsmateriaal of laat deze behandelen met een antislip-laag. Er bestaan speciale coatings om een vloer anti-slip te maken.

Glazen inloopdouche

Inloopdouche en badkamerrenovatie

Gratis opmeting + plan + offerte

Inloopdouche laten plaatsen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Offerte inloopdouche