Badkamer aanpassen voor senioren

Senioren wensen zo lang mogelijk thuis te wonen en zo lang mogelijk onafhankelijk te blijven tijdens het wassen en kleden. Wij sommen de mogelijkheden op hoe je een badkamer voor senioren het best inricht en welke hulpmiddelen het wassen en toiletbezoek vergemakkelijken.

De badkamer is een potentieel gevaarlijke natte ruimte voor oudere mensen omdat zitten, opstaan, bukken... behoort tot de dagelijkse activiteiten bij het wassen, baden en het toiletbezoek. Op een bepaald ogenblik dient het aanpassen van een bestaande badkamer naar een seniorenbadkamer zich aan.

Badkamers voor senioren en invalide personen

Zeer belangrijk bij het ontwerp van een badkamer voor senioren en invalide personen is dat alles "dicht bij de hand is". Hoe meer iemand die slecht te been is zich moet verplaatsen, hoe meer kans op vallen met een eventuele breuk tot gevolg. Kies daarom voor een kleine maar zeer praktische badkamer maar wel uitgerust met de juiste badkamertoestellen en badkamermeubelen.

Een douche nemen

Veilig kunnen douchen is mogelijk als je opteert om de opstap zo laag mogelijk te houden. Er bestaan inloopdouches zonder opstap waarbij de douchebak bijna of volledig in de vloer wordt ingewerkt. Via een ingewerkte afvoergoot spoelt het douchewater weg naar de riolering. Op uitglijden te verminderen kan geopteerd worden om voldoende handgrepen te plaatsen en de inloopdouchebak te voorzien van een anti-slip coating of een anti-slip mat of anti-slip tape of stickers.

Een andere mogelijkheid is om te werken zonder douchebak met alleen maar met een douchegoot. Er wordt enkel een douchegordijn of of een scheidingswand in veiligheidsglas geplaatst. De badkamervloer dient wel in anti-slip tegels uitgevoerd te worden.

Van douchecabine of zitbad naar inloopdouche

Staat er in de oude badkamer nog een kleine douchecabine met onhandige schuifdeuren, vervang van de douchecabine door een handige inloopdouche met ingewerkte douchebak en douchegoot. Of je kan je bestaand zitbat vervangen door een praktische inloopdouche, en dit in 1 dag!

Maak het jezelf makkelijk tijdens het douchen

Blijft lang rechtstaan moeilijk? Voorzie de nieuwe inloopdouche dan van een handig zitbankje of een douchestoel. Zorg ook voor een geschikte douchekolom of sanitair dat op werkhoogte geplaatst wordt, ook al de senior neerzit.

Veiligheidsglas

Scheidingswanden of douchedeuren dienen in veiligheidsglas uitgevoerd te worden. Het glas dient voldoende sterk te zijn en mag niet breken bij aanraking na valpartij. Breekt het toch, dan moet het gehard glas uiteenspatten.

Een bad nemen

Opteer je toch om te genieten van een zitbad op je oude dag, dan bestaan er een aantal mogelijkheden om dit vlot en veilig te doen.

Handgreep

Indien het nog mogelijk is om vlot in- en uit een zitbad te stappen, plaats dan een handgreep op de plaats waar je in- of uitstapt. Er bestaan ook een kunststof handgreep die je kan verplaatsten, zo hoef je niet te boren in dure badkamertegels en hoef kan je dezelfde handgreep steeds verplaatsen en hergebruiken. Heb je geen plaats om een handgreep te plaatsen, dan kan je als hulpmiddel een handgreep op de badrand plaatsen, ideaal om in- en uit te stappen of om je recht te trekken in bad.

Van zitbad naar instapbad

Wens je alle mogelijkheden van een bad te behouden, maar vormt in- en uitstappen een probleem, dan kan je je zitbad laten vervangen door een instapbad of inloopbad. Het instapbad is voorzien van een handig deurtje wat in- en uitstappen makkelijk maakt.

Badlift of tillift

Badliften bestaan er in tal van soorten en vormen. De badlift zorgt ervoor dat je langzamerhand in het water zakt, zonder dat je je hoeft te bukken. Invalide personen of senioren die niet zelfstandig in en uit het bad kunnen stappen kunnen ook gebruik maken van de tillift met zitdoek. Je kan opteren voor een mobiele tillift of een wandlift.

Badstoel

Een badstoel of een badkrukje wordt in het bad of op te badrand geplaatst. De hoogte is aanpasbaar naargelang de mogelijkheden van de gebruiker.

Badkussen

Je zit comfortabeler door het gebruik van een badkussen. Door een opblaasbaar badkussen of een permanent badkussen in de badkuip te plaatsen verminder je het glijden in bad en ondersteun je beter de rug. Het uitstappen uit bad wordt ook makkelijker.

Toiletbezoek

Wordt zitten opstaan na het toiletbezoek moeilijk, dan kan je je bestaand toilet laten vervangen door een verhoogd toilet of je kan een toiletverhoger op het bestaande toilet plaatsen. De verhoogde wc-pot is verkrijgbaar als staand model of als hang-wc. Vergeet niet de nodige handgrepen te voorzien lang één of beide kanten van het toilet. Door het bestaand toilet uit te breken en te vervangen door een wc voor senioren, vormt het toiletbezoek geen probleem meer.

Indien je niet meer in staat bent om toiletpapier te gebruiken, dan is de wc met onderdouche of douche-wc dé oplossing. Door middel van een warme waterstraal én een föhn verlaat je proper het toilet.

Wastafels

Je kan de bestaande lavabo of wastafel vervangen door een zwenkbare lavabo, een in de hoogte verstelbare wastafel of een verstelbare of kantelbare spiegel.

Sanitair

Zorg ervoor dat alle sanitair op de juiste hoogte wordt geplaatst en dat de bediening niet te moeilijk is. Zorg er ook voor dat alle kranen voorzien zijn van een sensor om overtollig waterverbruik tegen te gaan. Kies voor makkelijk bedienbare thermostatische kranen voor wastafel, bad of douche en voorzie ze desnoods met een verlengde arm.

Wellness

Geniet als senior van wellness in je badkamer. Je kan opteren voor de plaatsing van een douche-stoomcabine, een sauna of een infraroodsauna. Hoe je van massage, dan kan je je inloopdouche voorzien van een kolom of zuil uitgerust met massagestralen. Je kan ook een gewoon zitbad of een jacuzzi plaatsen mét warmwaterstralen. Mits een paar aanpassingen tover je je bestaande badkamer om in een heus wellnesscenter.

 

Gratis opmeting + plan + offerte

Badkamer laten renoveren? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte