Openbare & commerciële gebouwen

Voor wc’s, douches en andere sanitaire voorzieningen in openbare gebouwen is het belangrijk dat het sanitair ontworpen is met het oog op hygiëne, bruikbaarheid en veiligheid. Ook moeten openbare sanitaire ruimtes makkelijk toegankelijk zijn.

Toegankelijkheid van het sanitair

Bij het ontwerpen en renoveren van een sanitaire ruimte is het belangrijk dat de functie en bruikbaarheid van een ruimte goed in het oog wordt gehouden. Zo moeten bijvoorbeeld senioren en mensen met een handicap veilig en comfortabel gebruik kunnen maken van de sanitaire voorzieningen in een openbare gelegenheid. In een optimale situatie beschikt elke sanitaire groep (douche, wc of omkleedruimte) minimaal over één multifunctionele ruimte die rolstoelvriendelijk is en ook gebruik kant worden voor andere zorgbehoeften, bijvoorbeeld het verschonen van een baby

Multifunctionele toiletruimte in openbare gebouwen

Een multifunctionele wc is een toilet die zowel geschikt is voor rolstoelgebruikers als voor niet-rolstoelgebruikers. Een aantal belangrijke eisen die gesteld worden aan een multifunctionele toilet:

 • Toiletdeur. De toiletdeur moet naar buiten toe opendraaien (er moet vóór de wc dus voldoende vrije ruimte zijn).
 • Voldoende ruimte binnen. Binnenin de toiletruimte moet voldoende ruimte zijn om met een rolstoel te kunnen manoeuvreren. Ook naast de wc moet genoeg ruimte zijn zodat de gebruiker zich zijdelings van de rolstoel kan verplaatsen naar de wc.
 • Hoogte wc. Hoogte toilet: 50 cm (gemeten vanaf de toiletbril tot de vloer). Een hangtoilet heeft de voorkeur.
 • Beugels. De wc moet voorzien zijn van twee opklapbare steunbeugels (aan weerszijden van het toilet).
 • Overige voorzieningen. Papierrolhouder binnen handbereik, alarminstallatie, wastafel met genoeg vrije ruimte onder de wastafel.
 • Verzorgingstafel voor baby’s. Een opklapbare tafel waar een baby verzorgd kan worden.

Sanitaire cabines in openbare gebouwen

In openbare gebouwen waar veel mensen komen, bijvoorbeeld zwembaden, tankstations, luchthavens en treinstations plaatst men vaak sanitaire cabines. Ze zijn multifunctioneel inzetbaar (bijvoorbeeld als toiletunit, doucheruimte of omkleedruimte) en in allerlei opstellingen te realiseren. Het grote voordeel van dit soort cabines is dat ze relatief compact zijn. In een beperkte ruimte kunnen dus veel mensen tegelijk gebruik maken van het sanitair. Andere voordelen van dit type sanitaire ruimte:

 • Leverbaar in allerlei kleuren en uitvoeringen
 • Passend te maken voor elke sanitaire ruimte
 • Wanden zijn gemaakt van sterke, brandvertragende materialen
 • Hygiënisch (makkelijk schoon te houden oppervlakken)
 • Veilig, robuust en vandaalbestendig

Legionella preventie bij openbare douches

Ondernemers die een openbare sanitaire ruimte beheren, bijvoorbeeld een douche in een hotelkamer, luchthaven of tankstation, zijn verplicht om een risicoanalyse te maken en volgens een beheersplan besmetting met legionellabacterie voorkomen. Deze bacterie ontwikkelt zich met name in stilstaand water (van 20 -50 graden Celsius) en kan bij inademing (via waterverneveling) voor allerlei griepachtige verschijnselen zorgen en leiden tot de veteranenziekte. Besmetting kan voorkomen worden door strikte naleving van het beheersplan. Daarin staat bijvoorbeeld dat weinig gebruikte tappunten minimaal één keer per week doorgespoeld moeten worden en dat de temperatuur van het water regelmatig gecontroleerd moet worden.

Renovatie sanitair openbare gebouwen: aandachtspunten

Bij renovatie van het sanitair in een openbaar gebouw zijn een aantal punten die extra aandacht behoeven:

 • Strakke tijdsplanning
  Renovatie van sanitair in een openbare ruimte kan het best plaatsvinden in minder drukke periodes. Tijdens de werken moet de gasten een alternatief geboden worden.
 • Water en energiebesparing
  Welke waterbesparende en energiebesparende maatregelen kunnen er genomen worden? Denk aan waterbesparende kranen en douches, hergebruik van water, spaarlampen en aanwezigheidssensoren.
 • Hygiëne
  Speciale aandacht bij renovatie van een sanitaire ruimte moet uitgaan naar de staat van vloeren en wanden. Zijn deze makkelijk te reinigen? Bevinden er zich nergens openstaande naden of kieren waarin zich bacteriën kunnen vestigen?

Gratis opmeting + plan + offerte

Sanitaire ruimte inrichten / renoveren? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte