Renovatie badkamers & toiletruimtes bij medische ruimtes & zorg

Het sanitair in ziekenhuizen, zorgcentra en serviceflats is speciaal aangepast aan de behoeften van de gebruiker. Tevens zijn er wettelijke eisen waaraan het sanitair moet voldoen. Lees hier welke sanitaire aanpassingen gebruikelijk zijn in de zorgsector.

Aangepast sanitair voor ziekenhuizen

Aangezien de sanitaire ruimtes in een ziekenhuis door meerdere mensen worden gebruikt, moeten ze voorzien zijn van sanitair dat is aangepast aan zowel de patiënt als de zorgverlener. Denk bijvoorbeeld aan een in hoogte verstelbare WC of een in hoogte verstelbaar bad. Daarnaast moet het sanitair aan de strenge hygiënische eisen voldoen. Het moet makkelijk te reinigen zijn en de oppervlakken mogen niet poreus zijn. Voor gebruik van metalen montagematerialen (schroeven en bouten) geldt dat deze corrosiebestendig moeten zijn.

Hygiënisch sanitair

In ziekenhuizen en zorgcentra waar mensen met een verlaagde weerstand worden verzorgd gelden er strenge eisen t.a.v. de hygiëne. Zo mag vuil en vocht nooit de gelegenheid krijgen om zich in de buurt van het sanitair op te hopen. In naden en kieren bijvoorbeeld, waar snel bacteriegroei kan optreden, zeker in een warme vochtige omgeving als een badkamer. Denk ook aan een naadloze aansluiting tussen de vloer en de wand (geen vuil in voegranden of kitranden). Sanitaire oppervlakken zoals vloeren, (douche)wanden en toiletzittingen dienen makkelijk te reinigen zijn en in veeleisende omgevingen is een antibacteriële coating verplicht.

Kwaliteit van het sanitaire water bewaken

Water kan een bron zijn van ziektekiemen. Bij het renoveren van de sanitaire installatie van een ziekenhuis of rustoord is het belangrijk dat men inzet op preventie van ziekteverwekkers als de Legionellabacterie of de ziekenhuisbacterie Pseudomonas aeruginosas. Van de laatstgenoemde bacterie is bekend dat deze zich onder meer ophoudt bij de uitloop van waterkranen. Om dit soort bedreigingen voor de gezondheid te beperken heeft de overheid wetgeving opgesteld en allerlei technische voorschriften waaraan de sanitaire installaties in de zorgsector moeten voldoen. Denk hierbij aan:

  • Materiaalkeuze
  • Leidingwerk
  • Kraanwerk
  • Onderhoudsintervallen
  • Inspecties en wateranalyses

Aangepaste kranen voor de zorgsector

In de zorgsector gebruikt men thermostatische mengkranen en douches die speciaal zijn aangepast aan het gebruik door cliënten, patiënten, artsen en verzorgend personeel. De kranen zijn ontwikkeld met het oog op bedieningsgemak en hygiëne. De meeste kranen hebben afgeronde vormen en sommige zijn met een speciale sleutel te ontgrendelen waardoor men de installatie (periodiek zoals voorgeschreven) efficiënt thermisch kan desinfecteren.

Waterbesparend sanitair (in ziekenhuizen)

In ziekenhuizen is het waterverbruik vaak erg hoog. Het verbruik kan oplopen tot wel 400 liter water per patiënt per dag. Met de alsmaar stijgende waterprijzen is het logisch dat ziekenhuizen er alles aan doen om het waterverbruik zoveel mogelijk te beperken. Dat kan enerzijds door het opstellen van protocollen (hoe om te gaan met water) en anderzijds door het nemen van technische maatregelen. Denk aan het gebruik van kranen met debietbegrenzer (waterbesparende kranen). Waterbesparing in ziekenhuizen en zorgcentra mag nooit ten koste gaan van de algemene hygiëne en dus blijft het altijd een kwestie van de juiste balans zoeken tussen ecologische aspecten en (volks)gezondheid.

Serviceflat: renovatie van het sanitair

In een serviceflat is het belangrijk dat de sanitaire ruimte groot genoeg is om er comfortabel met een rollator of rolstoel in te manoeuvreren. Bij renovatie van oude serviceflats vervangt men het bad meestal uit veiligheidsoverwegingen en kostenoverwegingen door een inloopdouche. Een ander voordeel van een inloopdouche is dat de zorgbehoevende door eigen partner of verzorger makkelijker ondersteund kan worden tijdens het douchen. Andere veelvoorkomende aanpassingen aan het sanitair in serviceflats:

  • Hoger toilet (makkelijker in gebruik)
  • Opklapbare handgrepen aan beide kanten van het toilet
  • Alarm (trekschakelaar in de buurt van de wc)
  • Wandbeugels in de douche
  • Antislipvloer
  • ...

Gratis opmeting + plan + offerte

Sanitaire ruimte inrichten / renoveren? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte