Bad vervangen door inloopdouche

Soms is de plaats in een bestaande badkamer beperkt om een extra douche te plaatsen. Dat kan er geopteerd worden om een bestaande zitbad af te breken en te vervangen door een inloopdouche.

Waarom een inloopdouche?

Een inloopdouche heeft tal van voordelen t.o.v. een gewoon zitbad. Eerst en vooral is er de veiligheid, je hoeft niet meer over de badrand te kruipen om te kunnen baden, je stapt gewoon uit de douche.

Een inloopdouche is ideaal om meerdere personen te wassen. Kinderen bijvoorbeeld kunnen samen met hun ouders douchen en gewassen worden waardoor veel tijd bespaart kan worden.

De inloopdouche is zeer makkelijk in onderhoud. Je kan rechtstaand de douchewand en eventueel de glazen deur / douchescherm onderhouden. Je hoeft niet meer in de badkuip te kruipen met kans op beschadiging en uitglijden.

Bovendien worden sommige inloopdouches in 1 dag geplaatst.

Voorbereiding

Vooraleer je overgaat tot de plaatsing van een inloopdouche dien je een paar zaken voor te bereiden. Je oude badkuip dient immers uitgebroken te worden en te worden vervangen door een inloopdouche. Waarschijnlijk zal je de werken laten uitvoeren door een aannemer gespecialiseerd in badkamer renovaties.

 • Bepaal je doelstellingen
  Bepaal hoeveel personen ( in de toekomst ) de inloopdouche simultaan gaan gebruiken. Het aantal personen zal bepalen hoe groot de inloopdouche dient te worden. Ontdek hier alle doelstellingen.
 • Bepaal je budget
  Zet voor jezelf een maximumbudget uit dat haalbaar is. Laat je niet verblinden door extra luxe en opties als het niet betaalbaar is.
 • Doe inspiratie op en kies
  Raadpleeg een aantal bronnen en bekijk bestaande uitvoeringen van inloopdouches. Verzamel alle materiaal en hou het goed bij. Zorg vooral voor een inloopdouche die past bij jouw badkamerstijl.
 • Zoek een aannemer & vergelijk de prijzen
  Probeer in contact te komen met een aantal aannemers d.m.v. de aanvraag van vrijblijvende prijsoffertes. Sommige bieden je een gratis thuisbezoek aan.

Is je badkamer op de eerste verdieping gelegen, zorg dan voor een vlotte doorgang. Je dient ook de badkamer zelf vrij te maken om de werken vlot te kunnen uitvoeren. Bescherm de vloer en alle andere badkamermeubelen met een beschermfolie. Sluit vervolgens de waterkranen om lekkages te voorkomen.

Inloopdouche met douchebak in 1 dag geplaatst

Wens je geen grote breek- en kapwerken te ondergaan en je bent niet toe aan een volledige badkamerrenovatie? Enkel je bad vervangen? Dan kan je opteren om een kant-en-klare inloopdouche plaatsen.

Het bad wordt uitgebroken en op een effen ondergrond wordt een douchecabine met lage inloopdouchebak geplaatst. Je kan opteren voor een douchebak zonder opstap of met opstap. Je kan de bestaande waterafvoer hergebruiken.

De wanden worden geplaatst op de douchebak en bestaan uit een combinatie tussen kunststof panelen en glazen panelen. Je kan kiezen tussen vaste wanden in combinatie met glazen schuif- of draaideuren. De cabine kan gewoon voor de bestaande muurtegels geplaatst worden.

De afmetingen van de douchecabine kan je zelf bepalen volgens je eigen wensen. Wens je dat tikkeltje meer, laat dan je douchecabine uitrusten met wellness opties zoals infrarood of hydromassage.

Inloopdouche met vloer- en wandtegels

Het bad vervangen door een inloopdouche met vloer- en wandtegels vraagt een juiste manier van aanpak. Een aannemer kan de werken uitvoeren. De duur van de werken zal een stuk langer zijn omdat je gebonden bent aan de droogtijd van chape en tegellijm.

Zitten er rondom rond het bad oude muurtegels, dan worden deze verwijderd met vlakke beitel. Vervolgens wordt de oude omkasting van het bad uitgebroken. De oude afvoerleidingen worden ontkoppeld en de oude badkuip wordt uitgebroken. Vervolgens wordt de badkamerkraan ontkoppeld en wordt de nieuwe afvoerleiding aangesloten, de muurplaat wordt bevestigd en koud en warm water worden aangesloten aan de muurplaat. Vervolgens kan je opteren om een inloopdouchebak op de vlakke vloer te plaatsen of om gewone vloertegels te plaatsen. Belangrijk is dat de ondergrond mooi vlak is en een lichte hellingsgraad heeft om het water af te voeren naar de afloop of douchegoot.

Opteer je voor een inloopdouche met vloertegels, dan worden de wanden meestal afgewerkt in keramische tegels, natuursteen tegels, mozaïek enz...

Gratis advies bij je thuis

Indien je van plan bent om de inloopdouche te laten installeren, dan geniet je bij de meeste installateurs van inloopdouches van een gratis advies bij jou thuis. Gratis en vrijblijvend komt iemand bij jouw langs om de soorten inloopdouches voor te stellen en advies te geven welke inloopdouche het best bij jouw budget en smaak valt. Wens je ook een gratis thuisbezoek, klik dan hier en vraag een offerte aan.

Premies en subsidies

Wist je dat je in sommige gevallen kan genieten van een premies of subsidie? Door je woning aan te passen en verbeteringswerken uit te voeren recupereer je een deel van investering. Klik hier en ontdek hoeveel geld je eventueel kan recupereren.

Gratis opmeting + plan + offerte

Badkamer laten renoveren? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte