Badkamer ontwerpen

Vooraleer de renovatie van een badkamer wordt uitgevoerd dient een degelijk plan uitgetekend te worden. Waar en door wie kan je een plan laten ontwerpen / uitvoeren?

Voorbereiding

Win tijd en bereidt je goed voor vooraleer je zelf begint te ontwerpen of het ontwerp laat uittekenen. Er zijn tal van criteria om tot een goed plan en ontwerp te komen. Raadpleeg daarom zeker onze inspiratiepagina's, soorten badkamers en handige checklist. Pas dan kan je een badkamerontwerp uitbesteden of zelf aan de slag gaan.

Ontwerp door interieurarchitect

In sommige gevallen kan het interessant zijn om een onafhankelijke interieurdesigner of interieurarchitect aan te spreken. Bij grondige renovatiewerken kan het zijn dat er structurele aanpassingen aan de badkamer dienen te gebeuren. Denk maar aan het uitbreken van een badkamermuur, structurele aanpassingen aan de buitengevel, het plaatsen van constructieve onderdelen zoals poutrels, balken en kolommen... In dat geval spreek je het best ook een architect aan.

De interieurarchitect maakt aan de hand van jouw eisen een badkamerontwerp en geeft advies hoe je de badkamer kan aankleden. De interieurarchitect maakt een badkamerplan op dat ter goedkeuring wordt gepresenteerd. Wijzigingen zijn uiteraard mogelijk. Je betaald hier vooral voor het advies, de opmaak van het ontwerp en het aanbieden van contacten. Voor de uitvoering van de werken kan je je eigen aannemer kiezen.

Badkamerplan door badkamerspecialisten

Kom je in contact met een badkamerspecialist of bedrijven gespecialiseerd in badkamerrenovaties dan kan je meestal rekenen op een "gratis ontwerp en 3D voorstelling". Dergelijke bedrijven hebben specialisten zoals bouwkundige tekenaars of interieurarchitecten in huis die samen met jou de badkamer ontwerpen. Meestal werken ze samen met vaste leveranciers van badkamermeubelen en afwerkingsmaterialen en hebben ze eigen mensen in dienst of besteden ze de werken uit in onderaanneming. Meestal kan je enkel kiezen uit de materialen die ze voorstellen in de toonzaal of catalogi. De opmaak van het plan vindt meestal al plaats in de offerte-fase.

Zelf de badkamer ontwerpen

Uiteraard kan je ook zelf een ontwerp van de nieuwe badkamer maken. Er bestaan een aantal online tekenprogramma's die je gratis kan gebruiken. Ofwel gebruik je meestal tegen betaling software van een softwarehuis. Ofwel kan je online software gebruiken aangeboden door fabrikanten of badkamerspecialisten.

Met de software kan je zelf het grondplan ontwerpen en daarbij kiezen uit een bibliotheek van honderden badkamerelementen. Automatisch krijg je een 3D-ontwerp. In sommige gevallen kan je de plannen en het 3D-ontwerp afgedrukt per post ontvangen, mits het nalaten van jouw persoonlijke gegevens. Er bestaan ook softwareprogramma's waar je zelf de plannen kan opslaan en afdrukken, maar meestal is het aantal plannen en de bibliotheek beperkt in gebruik of dien je je eerst te registreren en aan account aan te maken.

Gratis online tekenprogramma's

Gratis opmeting + plan + offerte

Badkamer laten renoveren? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte