Toiletruimte renoveren

Is jouw bestaande toiletruimte verouderd en aan renovatie toe? Wij geven je alvast wat tips en advies hoe je het kleinste kamertje in huis kan strippen en vernieuwen.

Een oud toilet heeft meestal te kampen met kwaaltjes en is niet meer gezellig om te gebruiken. De meeste voorkopende problemen in oude toiletruimtes zijn:

  • geurhinder;
  • gemodereerde elementen;
  • slecht werkend toilet;
  • verstopte afvoeren;
  • lekkage toilet

Alles afsluiten en sanitair uitbreken

Bij een totaalrenovatie van de toiletruimte, moeten de sanitaire toestellen er meestal aan geloven, ze zijn verouderd, vertonen resten van vuil en roest en zijn verschenen. Vooraleer je alles kan uitbreken, dien je eerst en vooral de schakelaar van de elektriciteit van de toiletruimte uitschakelen én moeten alle water aan- en aftvoeren afgesloten worden. Nadien kan je alle bestaande sanitaire elementen in de toiletruimte zoals een staand toilet en handbidet uitbreken.

Oude wandtegels, toiletvloer en plafond uitbreken

Indien de bestaande wandtegels en oude wc-vloer niet meer voldoet, dan wordt deze het best uitgebroken. Is de oude plafondbekleding verschenen en versleten, dan dien je het oud plafond uit te breken. Is het raamwerk nog in orde, dan kan je het eventueel hergebruiken.

Elektriciteit vernieuwen

Bekijk of de bedrading voor de verlichting en schakelaars van het toilet nog voldoen en volgens het AREI-reglement zijn geplaatst. Is de bedrading versleten dan dienen aan elektrische kabels uitgebroken te worden. Worden er extra lichtpunten geplaatst, extra schakelaars voorzien of opteer je om een toilet te plaatsen met LED verlichting of sensortechnieken dan moet je een extra elektrische aansluiting te voorzien. Voorzie indien nodig een elektrische aansluiting om de ventilatie op aan te sluiten of voor spiegelverwarming.

Oude afvoeren vernieuwen

Geurhinder en een slecht werkend toilet geeft meestal aan dat de afvoeren niet meer voldoen en sporen van lekkage vertonen. De afvoer van het toilet en de afvoer van het handwasbakje worden het best vernieuwd.

Afwerking toiletruimte

Afwerking toiletvloer

Nadat het toilet gestript is, gaat men over tot de afwerking van de toiletruimte. Eerst en vooral wordt een nieuwe chape geplaatst, nadien worden de muren voorzien van een nieuwe bekleding. Voor de afwerking van de muren zijn er heel wat mogelijkheden, denk maar aan gewoon pleisterwerk, keramische tegels, mozaïek, natuursteen tegels, glas, steenstrips of houtstrips. Mooi is een combinatie van verschillende materialen.

Tip: Voorzie rondom het toilet altijd een materiaal dat makkelijk afwasbaar en te onderhouden is.

Afwerking toiletmuren

Voor de afwerking van de vloer kan je kiezen tussen keramische tegels, natuursteen, kurk, PVC, parket, laminaat. Aangezien het toilet een natte ruimte is en gevoelig is aan vervuiling door urine en opspattend water kies je het best voor een vochtwerende vloerbekleding. Indien de muren in zeer slechte staat zijn, dan kan je de toiletruimte voorzien van nieuwe voorzetwanden, afgewerkt met gipskartonplaten. Deze kan je schilderen of behangen. Indien nodig kan je eventueel thermische isolatie voorzien tussen de stijlen van de voorzetwanden.

Afwerking plafond

Dankzij de plaatsing van een vals plafond hoef je het bestaand plafond niet te renoveren, bovendien kan je er tal van leidingen en kabel achter wegsteken. Je kan het vals pladond ook gebruiken om er de verlichting in weg te werken of de ventilatie. Een vals plafond wordt steeds geplaatst tegen een regelwerk en kan afgewerkt worden door middel van pvc-stroken, MDF-stroken, plafondtegels of gewone gipskartonplaten. De gipskartonplaten kan je behangen met vliesbehang of afwerken met een kwalitatieve verf. Vergeet niet de afdeklijsten te plaatsen tussen het plafond en de muren.

Soorten wc's

Er bestaand een aantal soorten wc's waaruit je kan kiezen:

  • Staand toilet: staat op de grond
  • Hangtoilet: er is geen voet aanwezig en wordt opgehangen op een zelfdragende inbouwmodule
  • Douche toilet: is meestal een hangtoilet voorzien van douche en ventilatie

Plaats een hangtoilet & handenwasser

Een staand toilet vervang je het best door een hangtoilet. Het is veel makkelijker in onderhoud dan een staand toilet en de montage is echt niet zo moeilijk.

Een hangtoilet bestaat uit een kant-en-klare zelfdragende inbouwmodule of een inbouwreservoir. Het systeem kan perfect in een voorzetwand geplaatst worden en wordt op vloer en tegen de wand gemonteerd. Het voordeel is dat alle technische voorzieningen in of achter de voorzetwand weggestoken kunnen worden. Je kan zelf de hoogte van de voorzetwand bepalen. Je kan het hangtoilet tegen een bestaande muur opbouwen of inbouwen in een valse wand.

Pas de hoogte van het toilet aan volgens jouw lichaamslengte, je kan zelfdragende inbouwmodule in hoogte aanpassen.

Plaats ook altijd een handenwasser in de toiletruimte. Zo kan iedereen na het gebruik van het toilet de handen wassen.

Verluchting

Een goede verluchting van toiletruimtes is verplicht. Een mechanische verluchting voert slechte geurtjes af en zuigt verse lucht aan. Voorzie wel voldoende opening onder de toiletdeur om de toevoer van verse lucht te voorzien. Je kan natuurlijk ook natuurlijke verluchting voorzien door een raam met verluchtingsrooster in het toilet te voorzien.

Verlichting toilet

Na de afwerking van het plafond kan je de verlichting in/tegen het plafond aansluiten en monteren. Voor een moderne look kan je opteren voor de plaatsing van LED-verlichting.

Maak het toilet praktisch

Ook een kleine ruimte kan praktisch ingericht worden. Voorzie voldoende kastruimte voor het wegbergen van onderhoudsproducten, wc-papier, handdoekjes, handzeep, hygiënische producten enz... Om de toiletruimte aangenaam en rustig te maken, werk je best alles weg achter gesloten deuren. Plaats je een nieuwe hang-wc, voorzie dan op maat gemaakte kasten in het bovenste gedeelte van de voorzetwand. Je kan ook altijd opteren om een handenwasser in plaatsen in combinatie met kastruimte.

Tip: werk met spiegel om de ruimte groter te laten ogen.

Maak het toilet gezellig

Waarom mag een bezoek aan het toilet niet gezellig zijn? Opteer voor de plaatsing van houten toiletmeubelen of werk de muren af met warme kleuren. Hou je van retro, warmte en een zuiders sfeertje, werk dan de muren af met tadelakt of motieftegels. Durf ook kleur met natuurlijke materialen te combineren. Maak het gezellig warm door te werken met spiegelverwarming of een infraroodpaneel.

Gratis opmeting + plan + offerte

Toilet laten renoveren? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte