Douchebak

Wat is de douchebak

De douchebak of doucheplaat bestaat uit een naadloze kuip en zorgt voor de opvang en afvoervoer van het douchewater uit de inloopdouche of douchecabine. Douchebakken zijn verkrijgbaar in zeer veel verschillende afmetingen, vormen en kleuren. T.o.v. een douchevloer is het voordeel van de douchebak de snelle plaatsing. De douchebak kan op een bestaande vloer geplaatst worden ( badkamerrenovaties ) of kan in de douchevloer ingebouwd worden ( nieuwe badkamers ).

Plaatsing douchebak

De plaatsing is afhankelijk van de hoogte van de opstap. ( ingewerkt zonder rand / op de vloer geplaatst met rand / met hoge opstap ) De douchebak wordt in zijn geheel in de hoek of langs 1 zijde tegen de badkamerwand geplaatst. Belangrijk is dat er een afloop voorzien wordt. Indien er gewerkt wordt met een douchebak zonder opstand, moet het sifon en de afloop in de chape ingewerkt worden. Werk je met een douchebak met hoge opstap, dan kan alles onder de douchebak weggewerkt worden en is de plaatsing een stuk makkelijker. Bij een badkamerrenovatie wordt het sifon gewoon aan de ( bestaande ) afloop gekoppeld. De afloop kan in het midden, aan de kant of in de hoek van de douchetub geplaatst worden. Om alles waterdicht te maken, wordt de rand van de douchebak afgekit met waterdichte silicone.

Tip: De dikte van de douchebak wordt steeds bepaald door de plaats van de afvoer, dewelke ook van plaats kan gekozen worden.

Soorten douchebakken

Douchebak zonder opstap ( inbouw )

De douchetub zonder opstap wordt volledig in de vloer ingebouwd en ligt op hetzelfde niveau als de badkamervloer. Dankzij de gelijkvloerse opbouw is er geen rand zichtbaar wat de badkamer een luxe uitstraling en modern design geeft. Ingebouwde douchevloeren hebben het voordeel dat je tijdens het in- en uitstappen niet over de rand kan struikelen. De ingebouwde douchebak wordt meestal toegepast bij nieuwbouw of totale badkamerrenovaties waarbij men ook de badkamervloer zal vernieuwen. Er wordt in de chape een uitsparing voorzien, waarin het inbouwsysteem met kader kan geplaatst worden. Om de douchebak volledig waterpas te plaatsen, kan gewerkt worden met verstelbare pootjes. De naadloze douchevloer wordt meestal geplaatst bij inloopdouches. Op de rand van de douchetub kan je perfect een douchewand of douchedeur plaatsen.

Doucheplaat met kleine opstap ( opbouw )

Bij renovatieprojecten wordt veel gekozen om een douchebak gewoon overheen een vloer te plaatsen. In tegenstelling tot een volledig weggewerkte douchebak komt er hier veel minder breek- en kapwerk aan te pas. Wel dien je te maken te hebben met een vloer in goede staat en die volledig waterpas staat. Is dat niet het geval, dan opteer het best voor een hoge douchebak met stelpoten. Om het afvalwater af te voeren zal men opteren om een horizontale afloop te plaatsen. De douchebak wordt d.m.v. een technisch schuim ( PUR-schuim ) op de bestaande vloer geplaatst en kan waterpas gezet worden. Veelal wordt voor deze oplossing gekozen omdat ze budgetvriendelijk is, zeer snel te plaatsen is en de badkamer(vloer) niet aan een volledige renovatie toe is. De hoogte van de opstap ligt gemiddeld tussen 3,5 à 4,5 cm, afhankelijk van het model en de fabrikant. De plaatsing is wel een stuk minder moeilijk dan een volledige vlakke douchebak.

Tip: Wens je de vloer af te werken met vloertegels, dan bestaan er ook de betegelbare doucheplaat.

Hoge douchebak ( opbouw )

De plaatsing van een gewone standaard douchebak is de meest budgetvriendelijke en snelste oplossing omdat deze gewoon op de chape of bestaande badkamervloer kan geplaatst worden. Dergelijke bakken worden meestal in één geheel met een cabine geleverd. Dankzij de bijgeleverde douchepootjes kan je de douchebak waterpas plaatsen. Door de hoogte van de douchebak kan je makkelijk alle aansluitingen en afvoeren wegwerken. De hoge douchebak wordt zowel bij nieuwe badkamers als bij renovaties geplaatst.

De hoogte van de kuip varieert tussen 12 à 15 cm. De rand van de douchebak kan je afwerken in een aantal materialen, denk maar aan een bijgeleverd frontpaneel of plint in kunststof, of er kan gewerkt worden met doucheplaten, afgewerkt met keramische tegels of natuursteen.

Materialen & afwerking

Douchebakken zijn verkrijgbaar in verschillende materialen:

Acryl douchebak

De meeste douchetubs in kunststof worden vervaardigd in witte acryl. Acryl heeft reeds in de loop der jaren zijn positieve eigenschappen bewezen. Het is een zeer licht materiaal, makkelijk te plaatsen en kan in verschillende vormen / afmetingen vervaardigd worden. Acryl douchebakken zijn zeer duurzaam, verkleuren niet, zijn makkelijk in onderhoud en nemen geen vieze geurtjes op. Acryl heeft ook de eigenschap om warmte zeer snel op te nemen en te behouden, waardoor het tijdens het douchen aangenaam warm aan de voeten blijft. Acrylbakken zijn zowel blinkend als in matte uitvoering verkrijgbaar. Ze kunnen voorzien worden van een anti-sliplaag. Op termijn kunnen ze wel door kalkaanslag en slijtage dof worden. Ze zijn wel perfect dankzij een polish-beurt terug op te frissen.

Composiet douchebak

Composiet douchebakken bestaan uit een mengsel van polyharsen en natuursteen / silex. Veel geplaatst zijn de douchebakken in composietmarmer. De belangrijkste eigenschap is de duurzaamheid en hardheid van het product. Hierdoor kunnen zeer grote composiet douchebakken in 1 stuk gemaakt worden zonder kans op breuk. Daarom is het materiaal uitermate geschikt voor grote inloopdouches. Door de eigenschappen van het materiaal kunnen ze zeer vlak gemaakt worden ( glad ) of worden ze voorzien van een marmerstructuur / leisteenstructuur. Je hebt een ruimte keuze in kleuren ( grijs / beige / zwart ).

Natuursteen douchebak

Wie houdt van een luxe douchebak moet opteren voor natuursteen. Er komen een aantal soorten natuursteen in aanmerking, denk maar aan graniet, blauwe hardsteen of marmer. Dergelijke douchebakken zijn vrij duur in aankoop omdat de verwerking ervan zeer arbeidsintensief is. Door het harde materiaal kost het veel energie om een waterkering / douchegoot / afvoergat te frezen. Toch kies je voor een zeer duurzaam product dat een leven lang zal meegaan. Let wel dat je het juiste onderhoudsproduct geplaatst. De plaatsing is ook niet zo goedkoop omdat natuursteen douchetubs zeer veel wegen. De afwerking kan verzoet of gevlamd worden. Natuursteen is in zeer veel kleuren en dessins verkrijgbaar, je zal zeker iets vinden dat past bij de rest van de badkamer.

Plaatstalen douchebak

Plaatstalen douchebakken zijn zeer budgetvriendelijk en makkelijk te plaatsen, je kan ze overal vinden. Om ze te beschermen en een leven lang mee te laten gaan, worden ze beschermt door een afwerkingslaag in email. Geëmailleerd staal warmt zeer snel op maar geeft ook snel de warmte weer af. Het nadeel is dat het een zeer luidruchtig materiaal is indien je iets in de douche laat vallen.

Kunststof douchebak

Is een decoratieve, onder hoge druk gelamineerde plaat en bestaat uit meerdere papierbanen, kern- en decorpapier, die met hars geïmpregneerd onder hitte en hoge druk tussen structuurgevende staalplaten tot een homogene plaat worden geperst. De platen kunnen in tal van dessins geplaatst worden.

Afmeting & vorm

Douchebakken zijn in tal van afmetingen verkrijgbaar. De meest gebruikte modellen zijn de vierkante douchebakken deze zijn 70 x 70 cm / 80 x 80 cm / 90 x 90 cm / 100 x 100 cm groot en zijn ideaal om 1 persoon of 2 kinderen te laten douchen. Heb je een grote badkamer, dan kan je een rechthoekige douchebak plaatsen. De meest geplaatste afmetingen zijn: 80 x 120 cm / 90 x 140 cm. Je kan lengtes verkrijgen tot wel 160 cm. De vorm van de douchebak kan ook verschillen, denk maar aan het vierkant, rechthoek, kwartrond en de vijfhoek.

Badkamerwerken

  • Nieuwe douchebak plaatsen
  • Douchebak vervangen
  • Lekkage douche
  • Bad vervangen door inloopdouche

Douchebak en douche in 1 dag geplaatst

Wens je snel een douche te laten installeren, kies dan voor de plaatsing van een douchecabine of inloopdouche in 1 dag geplaatst.

Gratis opmeting + plan + offerte

Douchebak laten plaatsen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte