Baden

Baden bestaan in tal van materialen, vormen en afmetingen. Ze worden geplaatst in zowel nieuwe badkamers als bij een badkamerrenovatie.

Bad plaatsen? Welk bad kies je?

De keuze van het ideaal bad is vooral een persoonlijke keuze. Er zijn een aantal criteria die bepalen welk soort bad het best bij jouw situatie past en die de totaalprijs van de plaatsing & werken zullen bepalen. Denk maar aan: hoeveel plaats heb ik in mijn badkamer, welke stijl en type bad wens ik, welk materiaal vindt ik aangenaam om in te baden, wat is mijn gezinssituatie & budget, welke werken dienen uitgevoerd te worden...

Badkamerruimte

Bad voor kleine badkamers

De beschikbare plaats in de badkamer zal grotendeels de vorm en de plaats van het bad bepalen. In een kleine badkamer zijn vooral baden met beperkte afmetingen geschikt. Korte en smalle zitbaden met een grootte van 160 cm x 70 cm zijn ideaal om te plaatsen. Hou er wel rekening mee dat deze baden niet geschikt zijn voor grote mensen en juist gepast zijn om 2 kinderen in te wassen. De plaatsing van een bad in een kleine badkamer zal meestal tegen de zijmuur plaatsvinden of in de hoek van de badkamer. Je kan in een badkamerhoek ook een klein kwartrond hoekbad of een klein whirlpoolbad plaatsen ( 120 cm x 120 cm )  of je kan een half-vrijstaand bad tegen de badkamermuur of tegen een scheidingswand plaatsen.

Tip: Heb je geen plaats om een douche te plaatsen maar je wenst je toch te kunnen douchen, kies dan voor een bad met regendouche en badscherm.

Bad voor grote badkamers

In een grote badkamer kan je opteren om een ruim inbouwbad, vrijstaand bad of een heus whirlpool bad te plaatsen. Je kan het bad tegen de muur plaatsen, in de hoek van de badkamer of volledig vrijstaand in het midden van de badkamer plaatsen. Als het bad voldoende ruim is ( 180 cm x 90 cm ) kan je er makkelijk met 2 volwassenen in plaatsnemen. Er bestaan zelf wellnessbaden om met 4 mensen in plaats te nemen. Hou steeds rekening met het totaalgewicht van een groot bad gevuld met water. Zeker als je met een houten draagvloer te maken hebt.

Bad voor senioren en invalide personen

Ben je slecht te been of invalide? Dan kan je opteren om jouw bestaand bad te vervangen door een instapbad ( bad met deurtje ) of een inloopdouche.

Soorten baden

 • Vrijstaand bad

  Het vrijstaand bad kan in het midden of tegen de muur van de badkamer geplaatst worden. Lees meer

 • Inbouwbad / ligbad

  Het inbouwbad kan bekleed worden of een deel in de grond geplaatst worden. Lees meer

 • Hoekbad

  Het hoekbad wordt meestal in de hoek geplaatst maar kan zeer verschillende vormen aannemen. Lees meer

 • Whirlpoolbad

  Het whirlpool bad is voorzien van tal van wellness opties en zorgt voor extra ontspannen baden. Lees meer

 • Instapbad

  Het inloopbad of instapbad is voorzien van een klein deurtje wat in-en uitstappen makkelijk maakt. Lees meer

 • Douchebad

  Het douchebad is voorzien van een douche en een spatwand, geplaatst op de badrand. Lees meer

Materialen

Acrylbaden

Acrylbaden zijn zeer aangenaam om in te liggen. Ze voelen zacht en comfortabel aan. Het voordeel is dat ze geen vuil opnemen, makkelijk in onderhoud zijn en zeer licht zijn wat de plaatsing van een nieuw bad of het vervangen van een bestaand bad makkelijk maakt . Het nadeel is dat ze krasgevoelig zijn. Ze zijn wel zeer geluiddempend t.o.v. een bad in plaatstaal.

Gietijzer & plaatstaal

Metalen baden bestaan uit kwalitatief plaatstaal of 100% uit gietijzer. Om corrosie te voorkomen wordt dit materiaal geëmailleerd. Plaatstalen baden voelen iets kouder aan maar houden de warmte ook langer vast waardoor je minder warm water tijdens het banden dient toe te voegen. Vrijstaande gietijzeren baden zijn helemaal in en worden veel in klassieke en rustieke badkamers geplaatst.

Quarylbaden

Quarylbaden bestaan uit vloeibaar mengsel met 60 procent kwarts en acrylhars. Quaryl kan verwerkt worden in tal van vormen en designs waardoor unieke en strakke ontwerpen mogelijk zijn. Het product is zeer slag- en krasvrij en makkelijk in onderhoud. Tijdens het baden voelt het bad glad en aangenaam aan bovendien biedt het bad een uitstekende thermische isolatie. Het nadeel is de prijs en het beperkt aantal leveranciers.

Starylanbaden

Starylanbaden zijn het beste van 2 werelden: staal en kunststof.  Starylan is een composietmateriaal op basis van staal en acryl. Deze baden bieden de stevigheid van staal én het aangenaam gevoel van een acrylbad. Het starylanbad is zeer stevig en zeer geluiddempend.

Bad plaatsen

Er bestaan tal van badkamerwerken om nieuwe baden te plaatsen of bestaande baden te renoveren / vervangen:

Wat kost een bad

De prijs van een bad hangt af van het type bad ( recht / rond / ovaal...) , het materiaal waaruit het bad gemaakt is ( acryl / plaatstaal / quaryl / starylan... ), de afmetingen en welke opties en de kwaliteit van het sanitair er gekozen worden. ( badscherm / wellness / sanitair... ). De prijs voor de levering en plaatsing van het bad mag ook niet vergeten worden. Dient er een oud bad uitgebroken te worden, wat is de staat van de muurtegels, de draagvloer van het bad, de staat van de afvoerleidingen en sanitair enz... Dient het bad vervangen te worden tijdens een volledige badkamerrenovatie of niet of is een badrenovatie voldoende? Over het algemeen is een eenvoudig plaatstalen bad met geringe afmetingen het goedkoopste bad, de duurste baden zijn de wellnessbaden met allerlei toeters en bellen. Ertussen bevinden zich de acrylbaden.

Vraag steeds een offerte aan om de prijzen te vergelijken.

Vormen

Het bad is verkrijgbaar in tal van vormen, denk maar aan rechthoekige baden, ovale baden, hoekbaden, vierkante banden, ronde baden enz...

Premies en subsidies

In sommige gevallen kan je rekenen op bijkomende premies en subsidies. Klik hier en ontdek of jij aanspraak maakt op een subsidie.

Gratis opmeting + plan + offerte

Badkamer laten renoveren? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte