Douchewanden & badwanden

Douchewanden en douchedeuren beschermen de badkamer tegen spattend water en ze houden de warmte binnen. Ze kunnen ook als waterdichte wandafwerking tegen de badkamermuren gebruikt worden. Er bestaan tal van soorten douchewanden en manieren om ze te gebruiken / plaatsen in de badkamer.

Soorten douchewanden & wandpanelen

Solid surface douchewanden

Solid Surface is een composietmateriaal ( acryl-mineraalgrondstof ) met als basisbestanddeel aluminiumtrihydraat en een bindmiddel van acrylaat- of polyesterharsen. Het wordt in de badkamer toegepast als wandbekleding, douchebodem, wastafels, baden, tafelblad, badomranding, toiletomkasting enz... Het materiaal kan als volledig naadloze wand gebruikt worden waardoor er na plaatsing geen naden of openingen meer te zien zijn. Hierdoor is de kans op lekkage zeer klein. Solid surface heeft de eigenschap om zeer robuust en krasvrij ze zijn, het is een warm en licht materiaal.

Het kan verwerkt worden als doucheplaat en douchewand waardoor het een zeer geschikt materiaal is om als waterdichte wand te plaatsen in bijvoorbeeld een inloopdouche. De plaatsing van de solid surface platen kan via verlijming en/of tand- en groef gebeuren. Solid surface wordt aangeleverd in grote panelen en hebben verschillende diktes tussen 3-6-8-12 en 18 mm. De verwerking van de platen kan via verzaging of frezen ( openingen / gaten )  gebeuren. Na verlijming kan het plaatmateriaal geschuurd en gepolierd worden waardoor je geen naden meer ziet. Het materiaal kan zowel mat ( satijn )  als blinkend ( hoogglans) opgeleverd worden. Ook de plaatsing van een ronde badkamerwand is mogelijk. Via een thermische behandeling kunnen ronde vormen ( thermovormen ) gemaakt worden.

De composietplaten zijn verkrijgbaar in tal van kleuren en dessins en zijn in de massa gekleurd. Je kan kiezen tussen egale, gekorrelde en gespikkelde kleuren / effecten, denk maar aan een marmer- of metallic effect.

Acryl douchewanden

Acryl douchepanelen worden gebruikt als waterdichte wand van bijvoorbeeld een douchecabine of inloopdouche. Het voordeel van de kunststofplaten is dat ze in hetzelfde materiaal gemaakt worden zoals het acrylbad en de acryl douchebak. Hierdoor vorm alles één mooi geheel en oogt de doucheruimte zeer netjes en modern. De kunststofplaten kunnen verlijmd worden op bestaande badkamermuren waardoor het materiaal ideaal is bij de renovatie van een badkamerwand of renovatie van een inloopdouche. Er komt bijna geen breek- en kapwerk aan te pas, de platen zijn zeer makkelijk verwerkbaar en zijn snel te plaatsten dankzij hun licht gewicht. Het gebruik van acrylplaten tovert jouw badkamer in een mum van tijd om in een nieuwe ruimte.

Acryl wandpanelen zijn zeer sterk, antibacterieel en ongevoelig voor schimmels. Ze zijn verkrijgbaar in grote acrylplaten en zijn 100% waterdicht. De platen zijn reukloos en rotten niet. De hoeken kunnen op 3 manieren waterdicht gemaakt worden: naadloos door warmgeplooide wand, gebruik van inschuif hoekprofielen en door verlijming ( hoek af te werken met siliconen )

Glazen douchewanden

De glazen douchewand voor douche en bad is zeer populair. Momenteel worden ze veel geplaatst als vrijstaande glazen douchewand voor inloopdouches. Maar ze kunnen ook perfect tegen de muur geplaatst worden. Ze houden het spatwater tegen en zorgen voor de benodigde privacy tijdens het baden. Bovendien zorgt de spatwand ervoor dat de warmte grotendeels in de douche blijft hangen. Douchewanden en deuren worden vervaardigd uit kwalitatief veiligheidsglas waardoor douchen en baden veilig kan verlopen. Glazen zijpanelen en deuren zijn verkrijgbaar in mat glas ( melkglas ), helder glas en gekleurd glas of een combinatie ervan. De glazen douchewand kan je als een vast paneel plaatsen ( vrijstaande wand ) of in combinatie met een losse zijwand / draaideur / schuifdeur. Maar ze kunnen ook als glazen wandbekleding van de douche of bad fungeren, ideaal indien je een nieuwe inloopdouche wenst te plaatsen zonder dat je de oude tegels dient te verwijderen. De glazen wanden zijn zeer onderhoudsvriendelijk dankzij een speciale coating. Deze beschermt het glas tegen kalk waardoor de glanzende uitstraling behouden blijft.

PVC douchewanden

Douchewanden in PVC zijn plafondhoge waterdichte PVC panelen en zijn ideaal om te plaatsen tegen een bestaande badkamerwand. Door de grote afmetingen van de panelen ( 90 x 260 cm ), kan je zeer snel een badkamerwand bekleden met PVC. De panelen hebben een gemiddelde dikte van 5 mm. Dankzij de panelen kan je snel een waterdichte douche maken of je kan er de muren van de ganse badkamer mee bekleden. In een mum van tijd verander je je oude badkamer in een nieuwe badkamer zonder veel breek- en kapwerk. De panelen zijn via een zaag zeer makkelijk te verwerken en licht in gebruik. Door middel van verlijming worden de panelen overheen bestaande wandtegels geplaatst. Ze kunnen ook als plafondbekleding gebruikt worden. De PVC wandafwerking is UV-besteding en in tal van kleuren en dessins verkrijgbaar ( tegeleffect ). Populair is de cement- en betonlook, deze panelen worden veel geplaatst in moderne badkamers. Je kan de panelen ook naadloods plaatsen of met een zichtbare naad. Uiteraard zijn ook in gewoon wit of gebroken wit verkrijgbaar. Via speciale afboordingsprofielen worden de randen netjes afgewerkt.

Alternatieve wandbekledingen

Uiteraard kan je de wand van de douche, bad en badkamer afwerken met tegelmateriaal, denk maar aan:

 • Tegels: keramische tegels, geglazuurde tegels, glasmozaïek
 • Natuursteen: marmer, graniet, blauwe steen

Opstelling douchewand in inloopdouche / douchecabine

 • Vast paneel tegen muur
 • Vrijstaand vast paneel
 • Zijpaneel bevestigd op ( met profiel ) of in plafond ( geen opening bovenaan )
 • Volledig vrijstaand paneel op ( met profiel ) / in plafond
 • Hoekopstelling
 • Met schuifdeur
 • Combi muur / glas
 • Douchewand met laserdesign
 • Vouwdraaideuren: ideaal voor een kleine badkamer

Badwanden

De badkamerwanden en panelen worden zowel in de douche als in combinatie met een bad gebruikt. Badwanden worden vooral gebruikt bij douchebaden, waarbij het mogelijk is om in het bad een douche te nemen. De wand wordt tegen de badkamerwand gemonteerd d.m.v. een muurbevestiging en rust op de rand van het bad.

Badwanden zijn verkrijgbaar in mat en helder veiligheidsglas, in rechte en afgeronde modellen. Ze zorgen ervoor dat het spatwater het bad niet kan verlaten. Badwanden of badschermen kunnen uit een vaste badwand bestaan of meerdere delen die vast en / of mobiel zijn. Sommige modellen zijn voorzien van een liftsysteem om de glazen deuren makkelijk te kunnen draaien. De panelen kunnen bestaan uit inklapbare vouwdeuren, schuifdeuren of rechte panelen. De glazen panelen zijn behandeld met een glasoppervlaktebeschermer, die het glas beschermt tegen kalkaanslag en zeepresten.

Gratis opmeting + plan + offerte

Douchedeur / douchewand laten plaatsen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte