Douchecabine met douchewand

Wat is de douchecabine

De douchecabine is een gesloten doucheruimte omringt door een spatwand in kunststof of glas. De douchecabine kan vrijstaand, tegen de badkamerwand of in de hoek van de badkamer geplaatst worden. Tijdens het douchen blijft de warmte mooi in de cabine, alle spatwater wordt opgevangen door de douchewanden en afgevoerd naar de douchebak en afloop. Op deze manier blijft tijdens het douchen de rest van de badkamer droog. De cabine wordt voorzien van een wateraanvoer, douchestang, douchekraan en douchekop. Alsook een afloop voor de afvoer van het afvalwater.

Douchebak

Douchecabine met douchebak

Typerend voor de douchecabine is de plaatsing van een douchebak. Deze kan op de bestaande badkamervloer geplaatst worden, zolang er uiteraard een afloop voorzien is. De douchebak zorgt voor de waterdichte opvang en afvoer van het douchewater. Het sifon wordt onder de douchebak gemonteerd aan de afloop. De douchebak bestaat in verschillende materialen, denk maar aan acryl of plaatstaal. De standaard afmetingen van een vierkante douchebak zijn 800 x 800 mm & 900 x 900 mm. De hoogte is ongeveer 15 cm. Op de douchebak worden de panelen geplaatst.

Vorm douchebak

 • Halfrond
 • Kwartrond
 • Rechthoekig
 • Vierkant
 • Vijfhoekig

Douchecabine zonder douchebak

Het is ook mogelijk om een douchecabine zonder douchebak te plaatsen. De douchewanden en douchedeur worden rondom rond de doucheruimte op de grond geplaatst en verankerd tegen de badkamermuren. De vloerbekleding van de douche zonder douchebak is meestal dezelfde als van de rest van de badkamer. Meestal bestaat deze uit keramische tegels. Via een douchegoot, verwerkt in de badkamervloer, wordt het afvalwater naar de afloop gevoerd. Indien gewerkt wordt zonder douchebak, is een correcte uitvoering van de waterdichtheid van de vloer zeer belangrijk. Laat dit steeds uitvoeren door een vakman.

Wellness douchecabine

Voor wie van wellness houdt tijdens het douchen, kan kiezen voor een luxe douchecabine of stoomcabine. Dergelijke kant-en-klare of complete luxecabines en zijn voorzien van een aantal wellness-opties, denk maar aan stoomfunctie, LED-verlichting voor lichttherapie, massage d.m.v. massagejets voor hoofd / lichaam / voeten, radio, zitbank, speciale douchekop enz... Wie ook van baden houdt kan kiezen voor de plaatsing van een wellnessbad met douchecabine.

Douchewanden & douchedeur

Afwerking achterwand

De douchecabine bestaat uit een aantal voor- en achterwanden. Enerzijds zijn er de doorzichtige voorwanden, dit zijn spatwanden in glas of kunststof met deur. Anderzijds zijn er de achterwanden van de cabine. Je kan perfect een douchecabine in glas tegen de bestaande badkamermuur plaatsen. Deze dient wel waterdicht te zijn en niet capillair De afwerking mag niet bestaan uit bijvoorbeeld pleisterwerk of schilderwerk. Indien je de wanden afwerkt met bijvoorbeeld keramische tegels, kan je zonder probleem een douchecabine plaatsen, met of zonder douchebak.

Achterpanelen

Wie twijfelt of de huidige wandafwerking voldoet, kan kiezen voor de plaatsing van een douchecabine met achterwand in glas of kunststof panelen. Op die manier dien je geen zorgen te maken over de waterdichtheid van de badkamerwanden. Deze kunnen uit glas of acrylplaten bestaan maar ook uit PVC of solid surface.

Veiligheidsglas

Douchewanden in glas bestaan uit gehard veiligheidsglas en kunnen bestaan in mat glas, helder glas of een combinatie ervan. Het glas kan voorzien worden van een speciale water-afstotende coating waardoor water en zeep bijna niet hechten. Dit maakt het onderhoud van de cabine makkelijker.

Douchedeur

De douchedeur moet in- en uitstappen makkelijk maken. Je kan kiezen tussen een schuifdeur, draaideur of vouwdeur. Vouw- en schuifdeuren zijn plaatsbesparend. Let ook op de instapbreedte. Voor een normaal gebouwd persoon voorzie jet het best een minimale instapbreedte van 50 cm. Iets zwaardere personen hebben meer baadt bij de plaatsing van een grote douchecabine om het douchen aangenaam te houden. In kleine badkamers met weinig plaats is het aangeraden om gebruik te maken van schuifdeuren i.p.v. een opendraaiende douchedeur.

Welke afmetingen heeft een douchecabine

Welke afmeting je kiest is afhankelijk van een aantal factoren, denk maar aan de plaats in de badkamer, het aantal mensen dat simultaan wenst te douchen, budget enz.. In een kleine badkamer voor 1 persoon, opteer je het best voor een kleine douchecabine ( bvb 700 x 700 mm ). Maak ook gebruik van schuifdeuren. Heb je meer plaats in de badkamer, wens je simultaan te douchen met bijvoorbeeld kleine kinderen, dan kan je opteren om een rechthoekige douchecabine te plaatsen ( bvb 900 x 1.400 mm ).

De meest courante afmetingen van rechthoekige douchecabines zijn:

 • Lengte
 • 700 mm
 • 800 mm
 • 900 mm
 • 1.000 mm
 • 1.200 mm
 • Breedte
 • 700 mm
 • 800 mm
 • 900 mm
 • 1.000 mm
 • 1.100 mm
 • 1.200 mm
 • 1.300 mm
 • 1.400 mm
 • 1.500 mm
 • 1.600 mm

De hoogte van de douchewanden ligt tussen 1.900 mm & 2.100 mm.

Sanitair

Het sanitair van de douchecabine bestaat meestal uit een mengkraan, douchestang met douchekop / handdouche. Deze kunnen tegen de badkamerwand gemonteerd worden. Personen die houden van watermassage, zullen een douchekolom moeten plaatsen.

Van bad naar douchecabine in 1 dag

Indien het bad niet makkelijk meer is om te gebruiken of gewoon overbodig geworden is, en je wenst geen totale badkamerrenovatie, dan kan je het bad vervangen door een douchecabine of inloopdouche. Er bestaan kant-en-klare douchecabines met achterwand die in 1 dag geplaatst kunnen worden. Zonder veel kap- en breekwerk wordt het bad uitgebroken en vervangen door een doucheruimte. Ook de afwerking van de badkamervloer en bestaande badkamerwand kunnen in 1 dag afgewerkt worden.

Dergelijke douches worden altijd met een douchebak geplaatst om de waterdichtheid te garanderen. Je kan kiezen voor een hoge douchebak ( +/- 15 cm ) of een douchebak met lage instap ( +/- 3 cm ).

Badkamerwerken

Gratis opmeting + plan + offerte

Douchecabine laten plaatsen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte