Staand toilet

Het staand toilet werd in het verleden het meest geplaatst als toilet in badkamers en wc-ruimtes maar is vandaag ook nog populair dankzij de lage kostprijs.

Wat is het staand toilet

Het verschil met het hangtoilet is dat het staand toilet een zichtbaar staande voet heeft waardoor het toilet volledig op de grond rust, dit in tegenstelling tot het hangtoilet dat aan een frame opgehangen wordt, weggewerkt in een voorzetwand.

Het grote voordeel is dan weer de makkelijke plaatsing. Het toilet wordt gewoon aan de badkamervloer vastgemaakt en aan de aanvoer / afvoer aangesloten. Zijn er problemen met het waterreservoir ( vlotter / watetoervoer ) dan kan je makkelijk een inspectie en onderhoudswerken laten uitvoeren omdat de stortbak meestal zichtbaar is.

Het nadeel aan de staande toiletpot is dat de voet het onderhoud van de badkamervloer wat moeilijk maakt. 

Tip: Er bestaan wc's met vlakspoeler of diepspoeler. Indien je geen geurtjes wenst in de toiletruimte, kies dan zeker voor een diepspoeler.

Afvoer staand toilet

De afvoer van het staand toilet kan op 2 plaatsen aan de pot aangesloten worden: afvoer in de vloer (AO) of afvoer door de muur (PK). Als je een toilet wenst te vervangen door een nieuw toilet, hou hier dan rekening mee. Voorzie steeds een afvoer van minimum 110 mm.

Wat is het voordeel van een staand toilet

  • Ruime keuze modellen & materialen
  • Geen voorzetwand nodig
  • Makkelijk in onderhoud / inspectie
  • Perfect ter vervangen
  • Bruikbaar bij nieuwbouw en badkamerrenovaties
  • Budgettair

Welke types staande toiletten bestaan er

Duoblok toilet

Het duoblok staand toilet heeft een zichtbare stortbak en wordt in 1 geheel geplaatst met de wc-pot. Het waterreservoir wordt achterop de wc-pot geplaatst. Na het openen van het toilet zal de wc-bril tegen de stortbak aanleunen. Het voordeel is dat je makkelijk de stortbak kan openen voor inspectie of vervanging van onderdelen. Bij het duoblok toilet zal de stortbak en de zitting bijna altijd uit hetzelfde materiaal bestaan.

Toiletten met een losse stortbak

Toiletten met een losse stortbak worden niet samen geplaatst. Het waterreservoir bevindt zich verder van de wc-pot dan bij een duo-blok toilet. Je kan opteren voor een laaghangend reservoir of een hooghangend reservoir. Let er wel op dat als je een wc met losse stortbak koopt, niet vergeet de stortbak te bestellen. De stortbak kan bestaan uit keramiek of kunststof.

Back-to-wall toilet

Een back-to-wall toilet is een modern staand toilet met inbouwreservoir. Dit toilet staan op een voet op de grond maar het reservoir is niet zichtbaar. Dit soort toilet is ideaal om te plaatsen in een kleine badkamer of om te plaatsen voor een schuine wand. Meestal vormen de zitting en de voet van het toilet één geheel en lopen ze langzaam naar de badkamervloer toe.

Materialen

Het meest gebruikte materiaal is witte keramiek. Het is een zeer duurzaam product, neemt geen geurtjes op en is krasvrij. Bovendien is het zeer makkelijk te onderhouden met de meeste onderhoudsproducten.

Staand toilet vervangen door hangtoilet

De meeste staande wc's worden tijdens een badkamerrenovatie vervangen door een hangend model. Klik hier voor meer informatie.

Gratis opmeting + plan + offerte

Staand toilet laten plaatsen / vervangen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte