Wanneer badkamer renoveren

In welke gevallen dient een renovatie van de badkamer zich aan en waar dien je op te letten?

Oude badkamer renoveren

Eigenaars van een oude woning, hotel, zorgcentrum... hebben meestal te kampen met verouderde sanitaire ruimtes & badkamer ingedeeld volgens de smaak, noden en wensen... van de vorige bewoners. Meestal voldoet deze niet meer aan jouw profiel.

Of is jouw bestaande badkamer gewoon aan vernieuwing toe? Ben je er beu op gekeken? Zijn de kinderen het huis uit? Wens je meer wellness in de badkamer? Dan heeft jouw bestaande badkamer een grondige update nodig.

De badkamermeubelen zijn verkleurd, versleten en verouderd. De muurtegels & vloertegels zijn oud, zitten los en zitten vol schimmel. De douchebak is volledig versleten, zit vol kalkresten en de cabine sluit niet goed meer. Er staat nog een oud plaatstalen bad met een versleten omkasting.... kortom een volledige of gedeeltelijke badkamerrenovatie is aan de orde.

Je dient je af te vragen of je gaat voor een volledige of een gedeeltelijke renovatie. Raadpleeg onze handige checklist, deze helpt je om alles mooi in kaart te brengen. Doe voldoende inspiratie op en bekijk de badkamertrends van vandaag. Vervolgens kan je aan de hand van jouw checklist zelf een badkamerplan opmaken of ontvangt je een plan en offerte van de badkamerspecialist.

Verandering inzake gebruik badkamer

Een gezinsuitbreiding door geboorte, nieuw samengesteld gezin, inwonende ouders...  zorgen voor een aanpassing inzake het dagelijks gebruik van een badkamer. Meerdere personen zullen tegelijkertijd de badkamer willen gebruiken wat voor problemen en tijdverlies kan zorgen. Dan dien je de nodige aanpassingen te laten uitvoeren.

Badkamer voor (kleine) kinderen & volwassenen

Voor volwassenen en kinderen rust je best de badkamer uit met een douche én een bad. Is er geen bad aanwezig dan kan je een extra bad laten plaatsen. Is de plaats in een kleine badkamer beperkt dan kan je opteren om een kleine zitbad te plaatsen. Dergelijke baden zijn kort in lengte maar wel breder dan een normaal bad. Zo win je plaats. Is het plaatsen van een bad uitgesloten, dan kan je een douchebak met hoge instap installeren. Zo kunnen kleine kinderen toch in het warme water spelen.

Tegelijkertijd de badkamer gebruiken

Is de badkamer uitgerust met slechts 1 enkele lavabo of wastafel, dan laat je deze laten vervangen door een dubbele lavabo of wastafel. Zo kunnen meerdere mensen zich verfrissen zonder tijdverlies. Denk er wel aan dat er bij meerdere personen extra badlinnen opgeborgen dient te worden. Opteer daarom het best voor de plaatsing van een wastafel met opbergkast of de plaatsing van een extra kolomkast.

Oudere of invalide personen

Komt een oudere persoon of invalide persoon inwonen, dan dien je de badkamer aan te passen naar hun noden. Je kan bijvoorbeeld een bestaand bad vervangen door een instapbad met deurtje of je kan de douchebak met hoge instap vervangen door een inloopdouche. Dit maakt het mensen makkelijk en zonder gevaar te baden. Dergelijke aanpassingen vragen soms maar 1 werkdag, zonder veel breek- en kapwerk. Laat ook voldoende handgrepen installeren en zorg voor een anti-slip vloerbekleding.

Tip: Let er op dat bij een uitbreiding van de badkamer het bestaand verwarmingstoestel aangepast is aan meer verbruik van warm water.

Genieten je nu nog van premies & subsidies?

Wist je dat je in sommige gevallen kan genieten van premies en subsidies? Kom je nu nog in aanmerking, dan is dit het ideale moment om jouw badkamer te renoveren. Je kan zo een deel van de kosten recupereren.

Meer wellness

Wens je je badkamer ook te gebruiken om je even volledig te kunnen terugtrekken en te ontspannen? Dan wil je misschien wel een nieuwe sauna, infraroodsauna, whirlpoolbad, stoomcabine of stoomdouche plaatsen. Het kan zijn dat je hierdoor je bestaande inloopdouche dient te vervangen door een stoomcabine. Of wens je een sauna of infraroodsauna in je badkamer te plaatsen? Meer wellness in de badkamer brengt aanpassingen aan elektriciteit, afvoer, toevoer, sanitair, verluchting... met zich mee.

Comfort badkamer verhogen

Je kan ook een aantal zaken aanpassen die het comfort verhogen en energieverbruik van de badkamer verlagen. Heb je last van schimmelvorming of verlies van warmte, dan kan je de buitengevel laten isoleren om koudebruggen te voorkomen. En goede verluchting zorgt dan weer voor verse toevoer van zuurstof en de afvoer van warme vochtige lucht. Je dient ook oude ramen met enkel glas te laten vervangen door ramen met isolerende beglazing. Is jouw vloerbekleding en verwarming toch aan vervanging toe, dan kan opteren om vloerisolatie met vloerverwarming te plaatsen. Door energiezuinige aanpassingen door te voeren, bespaar je energie, verhoog je het comfort én bespaar je geld.

Bestaande badkamer uitbreiden

Is de badkamer gewoon te klein, dan kan je opteren om de badkamerruimte uit te breiden. Door het uitbreken van bestaande muren kunnen omliggende ruimtes gebruikt worden als badkamerruimte. Het kostenplaatje zal een stuk hoger liggen van het gewoon vervangen van een bad, douche of lavabo.

Badkamer van stijl veranderen

Het kan zijn dat je de badkamer in een volledig andere stijl wenst uit te werken. Door het gebruik in combinatie van kleur, type badkamermeubelen, gebruik van bepaalde wandtegels en vloerbekleding, verlichting... bepaal je de sfeer en uitstraling van een badkamer. Een klassieke badkamer modern maken, een koude badkamer terug gezellig maken, een badkamer praktisch maken, een gewone badkamer omtoveren tot een luxebadkamer... het is allemaal mogelijk.

Diagnose door specialist

Een badkamerspecialist kan een vrijblijvende diagnose opmaken van jouw bestaande badkamer en advies geven welke zaken dienen aangepast te worden om te voldoen aan jouw wensen.

Gratis opmeting + plan + offerte

Badkamer laten renoveren? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte