Plafondafwerking badkamers

Voor het afwerken van het plafond in de badkamer kun je kiezen uit allerlei methodes en materialen. Lees hier meer over de verschillende soorten plafonds en laat je inspireren door een aantal veel gekozen afwerkingen.

Soorten plafonds voor de badkamer

De meeste nieuwe plafonds in badkamers worden voorzien van pleisterwerk. Maar voor de renovatie en afwerking van het plafond in de badkamer kun je kiezen uit tal van andere materialen. We overlopen een aantal populaire plafondafwerkingen.

Plafond uit gipskarton

Gipskarton is nog altijd een van de meest gekozen renovatiematerialen. Voor de badkamer heb je speciale vochtbestendige gyproc platen nodig. Je herkent ze aan de groene of blauw kleur. Deze platen zijn geïmpregneerd met een vochtafstotende vloeistof en hierdoor uitermate geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes. Gyprocplaten zijn goedkoop en je werkt ze snel af met een speciale filler en een (afwasbare) latexverf naar keuze.

Kunststof plafondplaten

Kunststof plafondplaten zoals PVC stroken zijn erg geschikt voor renovatie van badkamerplafonds. De platen zijn licht van gewicht, in allerlei kleuren en dessins te koop en perfect bestand tegen vocht. Groot voordeel van kunststof ten opzichte van gyproc of hout is dat je de kunststof platen niet hoeft af te werken. Je bevestigt ze aan een (houten) regelwerk en daarna is het plafond ook gelijk klaar. Schilderen is niet nodig. En mocht het plafond na verloop van tijd onverhoopt vuil worden dan poets je het eenvoudig schoon met een doekje en wat zeep.

MDF plafond in de badkamer

Speciaal voor de badkamer zijn er vochtbestendige MDF panelen te koop waarmee je relatief snel het plafond afwerkt. De panelen zijn doorgaans voorzien van een tand- en groefverbinding en je bevestigt ze met speciale clips aan het plafond. Je kunt kiezen uit allerlei stijlvolle decors en ook inbouwspots zijn zonder problemen toe te passen.

Houten plafond in de badkamer

Hout is vanwege de vochtige omstandigheden in de badkamer niet een van de meest voor de hand liggende materialen om het plafond mee af te werken. In een badkamer zijn de temperatuurverschillen vaak groot en ook verandert de luchtvochtigheid snel waardoor een natuurlijk materiaal als hout kan gaan ‘werken’. Wil je hout gebruiken, verlucht de badkamer dan goed (bijvoorbeeld met een mechanisch ventilatiesysteem) en kies voor een hardhoutsoort die goed bestand is tegen vocht zoals Iroko of Merbau, of anders voor verduurzaamd sparrenhout (afgewerkt met beits of olie).

Soort plafondafwerking Voordelen
Gipskarton (gyproc) Relatief goedkoop, Uitstraling van een gestuct plafond
Kunststof Perfect vochtbestendig, Makkelijk te reinigen, Afwerken niet nodig
MDF Veel keuze aan decoraties, Afwerken niet nodig, Makkelijk te reinigen
Hout Luxueuze, authentieke uitstraling

Vals plafond plaatsen

Is het plafond van de badkamer in slechte staat of wil je het plafond verlagen, overweeg dan het plaatsen van een vals plafond. Zo’n verlaagd of vals plafond bestaat meestal uit een metalen regelwerk of frame dat bevestigd is aan het bestaande plafond of aan de wanden eromheen.

Een vals plafond werk je af met gipsplaten of een ander soort plafondafwerking in de vorm van tegels, platen of stroken. Denk maar aan plafondtegels in PIR of PUR, metaal, MDF, houtcomposiet of kunststof. Het grote voordeel van een verlaagd plafond is dat het snel te plaatsen is en dat je er eenvoudig leidingen mee wegwerkt.

Een laatste mogelijkheid is de plaatsing van een spanplafond in de badkamer. Er wordt een kunststoffolie gespannen over je oud plafond waardoor je het niet hoeft af te breken.

Tip: Wil je het plafond van de badkamer verlagen, houd dan een minimumhoogte aan van 240cm. Dit is overigens ook een richtlijn die in Vlaanderen gesteld wordt (voor de woonkamer en keuken geldt een minimumhoogte van 250cm).

Plafondverlichting

Tegenwoordig zijn alle plafondafwerkingen (ook kunststof plafonds) geschikt voor montage van led-inbouwspots en andere soorten plafondverlichting. Denk voordat je gaat renoveren wel goed na of je de verlichting later wil gaan dimmen of niet en hoe je dit wil gaan doen. Houd daarbij ook rekening met de strenge veiligheidseisen die gelden voor gebruik van elektriciteit in de badkamer. Hoe dichter de verlichting in de buurt van het bad (of douche) hangt, des te beter deze afgeschermd moet zijn tegen vocht (IP-waarde). Voor verlichting op een hoogte van minimaal 2.25 meter heb je doorgaans spots met minimaal IP-X1 nodig. Laagspannings-leds zijn zeker aan te raden in verband met de veiligheid en in bepaalde zones van de badkamer is gebruik van laagspanning zelfs verplicht.

Gratis opmeting + plan + offerte

Badkamer laten renoveren? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte