Sanitair & kraanwerk

Is het sanitair in je badkamer nodig aan een upgrade toe? Met wat eenvoudige aanpassingen geef je de badkamer als snel een modern uitzicht. Lees hier waar je bij het kiezen en vervangen van het sanitair op kunt letten.

Staand toilet vervangen door hangend toilet

Een hangend toilet oogt een stuk strakker en moderner dan een staand toilet. Groot voordeel van zo’n hangend toilet is dat je de vloer eronder makkelijk reinigt en dat de leidingen netjes zijn afgewerkt. Verder oogt een badkamer met een hangtoilet ook een stuk ruimer en opgeruimder, omdat de vloer zonder onderbrekingen doorloopt en er geen stortbak in het zicht hangt. De stortbak is weggewerkt achter een lage voorzetwand. Een hangtoilet is wel wat duurder dan een vrijstaand toilet en bij lekkages zijn de afzonderlijke onderdelen wat lastiger te bereiken.

Tip: Bevindt de huidige afvoer van het toilet zich in de vloer en wil je toch een hangtoilet plaatsen, gebruik dan een sprongbocht om de afstand tussen de huidige afvoer en de afvoer van het hangtoilet te overbruggen. Je moet dan wel een kleine sleuf in de vloer maken.

Welke kraan kiezen?

Bij renovatie van het sanitair in de badkamer hoort vanzelfsprekend ook een upgrade van de kranen. De keuze aan stijlen en uitvoeringen is enorm en qua comfort valt er ook heel wat te kiezen. Maar waar moet je nu op letten bij het kiezen van een nieuwe kraan?

Juiste hoogte kiezen

Let bij aanschaf van een nieuwe kraan vooral op de hoogte en lengte van de uitloop. Heb je een vrij ondiepe lavabo, dan kies je beter niet voor een te hoge kraan, omdat het water anders te veel over de rand spat. Bij een diepe wastafel is opspattend water geen probleem en is een hoge kraan juist wel praktisch omdat je dan meer bewegingsruimte onder de kraan hebt en dat is wel zo comfortabel.

Eengreeps of tweegreepskraan?

Eengreeps mengkranen zijn erg populair in combinatie met een lavabo. Met één hand bedien je zowel de kracht van het water als de temperatuur. Eengreeps mengkranen zien er modern uit en laten zich makkelijk bedienen. Probeer altijd zelf even uit welke kraangreep het beste in je hand ligt, want daarin zit nogal wat verschil en iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren. Wil je liever een kraan met een wat meer traditionele (retro) look, kies dan voor de klassieke tweegreepskraan met twee aparte knoppen voor koud en warm water.

Douchekraan renoveren

Heb je een traditionele tweegreeps douchekraan, maar wil je meer comfort in de douche? Vervang deze kraan dan door een thermostatische mengkraan. De temperatuur is bij dit type kraan eenvoudig in te stellen en door de beveiliging kun je jezelf niet per ongeluk verbranden aan te heet water. Veilig en comfortabel dus! Het vervangen van een douchekraan is op zich geen moeilijke klus en met speciale s-koppelingen kun je in principe elk soort mengkraan (met een hartafstand van 12 of 15 cm) monteren op de bestaande leidingen. Let er bij het monteren van de S-koppelingen wel op dat je de schroefdraad in de muurplaten niet beschadigt. Draai de koppelingen (met teflontape) eerst voorzichtig in de muur en zet ze daarna pas vast met een steeksleutel of baco.

Badkamersanitair renoveren tips

 • Kleine badkamer
  Heb je maar weinig ruimte in de badkamer, maar beschik je wel over een hoek waar je niets mee doet? Denk dan eens aan een hoeklavabo (met onderkast) of aan een hoekmeubel waar je handdoeken en washandjes in opbergt.
 • Inbouwwastafel
  Inbouwwastafels passen qua stijl en comfort goed in de een moderne badkamer en luxe badkamer. De wastafel hangt in het meubel en de leidingen zijn perfect weggewerkt.
 • Keramische schijven
  Moderne (meng)kranen zijn voorzien van keramische schijven. Zorg er bij het monteren van de kraan voor dat er geen vuil zoals cementresten of kopervijlsel in de kraan terecht komt, want hierdoor kunnen de schijven onherstelbaar beschadigd raken.

Richtprijzen kranen en toilet

Soort wandafwerking Voordelen
Thermostatische douchemengkraan vervangen Vanaf € 300
Eengreepsmengkraan wastafel plaatsen Vanaf € 125
Tweegreepsmengkraan wastafel plaatsen Vanaf € 75
Hangtoilet installeren Vanaf € 300
Staand toilet (duoblok) plaatsen Vanaf € 150

* Prijzen zijn inclusief btw en plaatsing

Badkamerrenovatie en sanitair

Welke soorten sanitaire werken worden het meest uitgevoerd bij nieuwe badkamers en renovaties?

 • Sanitair badkamer vernieuwen
 • Nieuwe kranen badkamer plaatsen
 • Badkamerkraan vervangen
 • Douchekraan vervangen
 • Staand toilet vervangen door hangtoilet
 • Wastafel plaatsen en aansluiten
 • Toilet aansluiten

Gratis opmeting + plan + offerte

Badkamer laten renoveren? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte