Verluchting voor badkamers

Vochtige ruimtes zoals een badkamer moet je goed verluchten. Lees hier waarom verluchting en ventilatie in de badkamer zo belangrijk is en wat je ervoor nodig hebt.

Waarom de badkamer verluchten?

In een badkamer ontstaat tijdens het douchen of baden veel waterdamp. Als je die waterdamp niet naar buiten afvoert, condenseert deze tegen de wanden en het plafond van de badkamer. Nu zul je altijd in bepaalde mate te maken krijgen met condensatie, maar verlucht je niet voldoende dan drogen de wanden en het plafond na het douchen niet goed op en blijven ze dus constant vochtig. Er kunnen dan schimmels ontstaan, zeker als je te maken hebt met niet-geïsoleerde badkamermuren. Lelijk om te zien die zwarte plekken op de muur en het plafond en ook nog eens slecht voor je gezondheid. Door goed te verluchten voorkom je dit soort vochtproblemen zeker als je maken hebt met koude en niet-geïsoleerde buitenmuren.

Soorten badkamerverluchting

Een badkamer verlucht je het best mechanisch. Dat wil zeggen: met een badkamerventilator of met een centraal mechanisch ventilatiesysteem waarop je ook andere ruimtes in de woning kunt aansluiten (bijvoorbeeld de keuken).

Badkamerventilator

Met een badkamerventilator voer je de vochtige lucht in de badkamer effectief af naar buiten. Hoe snel dat gebeurt hangt af van het type ventilator, de capaciteit en de lengte en diameter van het afvoerkanaal. Qua werkingsprincipe heb je de keuze uit twee soorten ventilatoren: axiaal ventilatoren en radiaal ventilatoren. Axiaal ventilatoren zijn vooral geschikt voor korte afvoerkanalen, radiaal ventilatoren voor lange afvoerkanalen. Dat komt omdat een radiaal ventilator meer druk kan opbouwen dan een axiaal ventilator.

Soorten ventilatoren vergelijken naar werkingsprincipe

Axiaal ventilator Radiaal ventilator
Soort ventilatorblad Propeller principe Schoepenrad
Geluidsproductie Relatief lawaaierig Relatief stil
Inbouwgrootte Klein / plat (design is mogelijk) Vrij groot / dik
Geschikt voor Korte afvoerkanalen Lange afvoerkanalen

Tip: Hoe groter de capaciteit van de ventilator, des te breder het afvoerkanaal moet zijn. Gebruikelijk zijn afvoerkanalen met een diameter van 100, 120 en 150mm.

Soorten badkamerventilatoren naar plaatsingsprincipe

Er zijn verschillende soorten badkamerventilatoren waaruit je kunt kiezen. Welk type je nodig hebt hangt af van de aanwezigheid van een afvoerkanaal, de lengte van het kanaal en je persoonlijke wensen.

 • Raam of muurventilator (opbouw)
  Beschik je niet over een afvoerkanaal naar buiten, overweeg dan een raam- of muurventilator. Voor plaatsing in een raam heb je een speciale raammontageset nodig. Deze wordt meestal bij de ventilator geleverd.
 • Buisventilator (inbouw)
  Dit is een ronde ventilator die je in zijn geheel in een kunststof afvoerbuis plaatst. Met name geschikt voor kleine badkamers, keukens en wc’s met een kort afvoerkanaal. Kanaalventilator (inbouw). Een stille radiaalventilator die je tussen twee luchtafvoerkanalen monteert. Handig als je de ventilator in zijn geheel uit het zich wil werken (bijvoorbeeld in een vals plafond of ergens op zolder)
 • Plafondventilator (inbouw)
  Dit is een van de meest populaire badkamerventilatoren. Makkelijk in te bouwen in het plafond. Je sluit hem aan op een afvoerkanaal.
Muur / raamventilator Buis ventilator Kanaal ventilator Plafond ventilator
Type Axiaal Axiaal Radiaal Axiaal / Radiaal
Geluid Relatief lawaaierig Relatief lawaaierig Stil Afhankelijk van type
Montage Opbouw Uit het zicht Uit het zicht Inbouw
Geschikt voor Raam / Muur Korte afvoer Lange afvoer Korte en lange afvoerkanalen (afhankelijk van type)

Tip: Een badkamerventilator met instelbare nalooptimer is erg handig. Nadat je het licht hebt uitgedaan loopt deze nog enige tijd door. De badkamer krijgt zo voldoende gelegenheid om goed uit te drogen.

Badkamer verluchten met centrale mechanische ventilatie

Heb je een wat oudere woning die nog niet voorzien is van centrale mechanische centrale ventilatie, denk dan eens aan een ventilatiesysteem type C. Dit systeem zuigt de vochtige lucht aan via een luchtrooster in de natte ruimtes (badkamer en eventueel keuken) en voert deze lucht effectief af naar buiten. Wel moet je onder in de deur van de badkamer een aanvoerrooster plaatsen en klimaatroosters in de ramen elders in huis, want er moet wel voldoende aanvoer van verse lucht zijn. Energiezuiniger is een ventilatiesysteem met warmterugwinning (balansventilatie), maar dit systeem is gevoelig duurder.

Richtprijzen verluchting badkamer

Soort verluchting Prijs
Standaard badkamerventilator (raam, muur, plafond) € 25 - € 65
Design ventilator € 45 - € 110
Kanaalventilator (radiaal) € 90 - € 285
Ventilatiesysteem C (inclusief plaatsing) € 2500 - € 5500

Badkamerrenovatie en verluchting

Welke soorten verwarmingswerken worden het meest uitgevoerd bij nieuwe badkamers en renovaties?

 • Verluchting badkamer plaatsen
 • Ventilatiesysteem badkamer installeren

Gratis opmeting + plan + offerte

Badkamer laten renoveren? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte