Verwarming voor badkamers

In de badkamer, waar je letterlijk niet veel om het lijf hebt, moet het aangenaam warm zijn. We overlopen een aantal veelgekozen verwarmingssystemen voor de badkamer en geven je tips hoe je met slim renoveren flink wat energie kunt besparen.

Vloerverwarming in de badkamer

Stel jezelf voor op een koude winterdag, ’s morgens vroeg in de badkamer op blote voeten. Hoe aangenaam is een warme vloer dan niet? Overweeg bij renovatie dan ook zeker de aanleg van vloerverwarming. Als plaatsing mogelijk is tenminste, want er moeten dan leidingen in of op de vloer gelegd worden en dat heeft consequenties voor de vloeropbouw. Houd rekening met een vloeropbouwhoogte van minimaal 13-20cm. Ligt er reeds een cementvloer of een anhydrietvloer, dan is het ook mogelijk om sleuven in de vloer te laten frezen en hierin de leidingen te leggen, mits er genoeg vrije ruimte in de vloer is.

Je kan kiezen tussen het nat-systeem vloerverwarming, droog-systeem vloerverwarming of freessysteem vloerverwarming.

Soms is bijverwarming nodig

In sommige situaties (afhankelijk van de isolatie van de woning en het type verwarmingssysteem) volstaat het niet om alleen vloerverwarming toe te passen. Je hebt dan een extra warmtebron nodig. Dat kan variëren van een paneel- of designradiator tot elektrische infraroodverwarming. Elektrische verwarming heeft als voordeel dat je bij inschakeling direct beschikt over warmte (vloerverwarming heeft enige tijd nodig om de badkamer op te warmen). Daarnaast verwarm je de ruimte ook selectief. Dat wil zeggen: alleen warmte op de plek die je wenst en alleen dan wanneer nodig. Bijvoorbeeld anderhalf uur in de ochtend en twee uur ’s avonds.

Tip: Elektrische bijverwarming is aantrekkelijk wanneer je zelf je energie opwekt, met zonnepanelen op het dak bijvoorbeeld.

Designradiator: praktisch en stijlvol

Naast de gewone paneelradiatoren kan je opteren om een designradiator of handdoekradiator te plaatsen. Dergelijke sierradiatoren misstaan in geen enkele badkamer en hij is daarnaast ook nog eens erg praktisch. Gebruik hem bijvoorbeeld voor het drogen van je handdoeken. Houd er wel rekening mee dat je in een grote badkamer niet altijd genoeg hebt aan een designradiator. In sommige gevallen moet je hem combineren met een paneelradiator of met vloerverwarming, maar dit is afhankelijk van de grootte van de badkamer en het type sierradiator. In combinatie met vloerverwarming is een designradiator helemaal perfect.

Stijlvolle infraroodverwarming in de badkamer

Speciaal voor gebruik in de badkamer zijn de meest stijlvolle infraroodpanelen te koop. Het zijn platte, rechthoekige panelen die op elektriciteit werken en die na inschakeling direct warmte geven. Je bevestigt ze eenvoudig aan het plafond van de badkamer of aan de wand. Voordeel van bevestiging aan het plafond is dat je de vloer er ook indirect mee verwarmt. De capaciteit die je nodig hebt hangt af van het type infraroodpaneel, de grootte van de badkamer en de hoogte van het plafond. Reken op gemiddeld 65 tot 100 Watt per vierkante meter.

Tip: Infraroodpanelen zijn ook als spiegelverwarming leverbaar. Zo’n spiegelpaneel is niet alleen mooi om te zien maar ook erg praktisch. Hij beslaat niet en straalt de warmte comfortabel naar voren uit. Staande voor zo’n warmtespiegel zul je het dus nooit koud hebben.

Warmteterugwinning in de badkamer

Laat je bij renovatie van de badkamer altijd goed informeren over energiebesparing, bijvoorbeeld over warmteterugwinning in de badkamer, want hier valt zeker de nodige winst te behalen. Met warmteterugwinning (WTW) uit het douchewater bespaar je 30 tot 50% energie. Je recupereert dan de warmte afkomstig van het douchewater en verwarmt er weer het tapwater (voor de douche) mee. Hiervoor zijn wel een aantal aanpassingen in de badkamer nodig, maar als je toch gaat renoveren. Om energie te sparen met warmteterugwinning moet je een platenwisselaar installeren.

Speciaal voor de badkamer is deze in drie verschillende uitvoeringen leverbaar:

  • Dubbelwandige douchepijp: dit is een dubbelwandige (gedeeltelijk koperen) afvoerbuis die dient doet als warmtewisselaar.
  • Douchebak met WTW: een speciale douchebak die voorzien is van een warmtewisselaar.
  • Douchegoot met WTW.: een douchegoot die speciaal is ontwikkeld voor warmteterugwinning in een inloopdouche.

Badkamerrenovatie en verwarming

Welke soorten verwarmingswerken worden het meest uitgevoerd bij nieuwe badkamers en renovaties?

  • Designradiatoren plaatsen
  • Nieuwe verwarming badkamer installeren
  • Verwarming badkamer renoveren
  • Vloerverwarming badkamervloer plaatsen

Richtprijzen verwarming

Soort verwarming Prijs
Designradiator € 250 - 300
Standaard paneelradiator € 180 - 250
Infraroodpaneel (450 Watt) € 350 - 500
Vloerverwarming plaatsen € 50 - € 100 per m²

Gratis opmeting + plan + offerte

Badkamer laten renoveren? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte