Vloerafwerking badkamers

De vloerafwerking in de badkamer in hoge mate bepalend voor de sfeer het comfort dat je ervaart. Maar voor welk soort vloer kun je nu het beste kiezen en wat zijn de kosten per vierkante meter? We overlopen in het kort de meest gekozen vloerafwerkingen en gaan dieper in op de specifieke voor- en nadelen.

Soorten badkamervloeren

Er zijn tal van vloerafwerkingen die geschikt zijn voor gebruik in vochtige omstandigheden.

1. Keramische tegels

Keramische tegels zijn sterk, makkelijk te reinigen en perfect te combineren met vloerverwarming. Ze zijn volledig waterdicht en je hebt de keuze uit talloze stijlen en afwerkingen (modern, klassiek, luxe, enz.) Voor elk budget is er wel een passende tegel te vinden. Nadeel: zonder vloerverwarming kunnen de tegels, vooral in de winter, koud aan je voeten voelen. Voor een optimaal comfort combineer je ze dus het best met vloerverarming. Populair is het keramisch parket ( zie foto ), dat zijn keramische stroken met de look van parket.

Soorten keramische badkamertegels:

 • Parket tegels: zijn keramische tegels met een houtstructuur
 • Betonlook tegels: keramische tegels met een "gepolierd beton" uitzicht
 • Marmerlook tegels: zijn badkamertegels uit keramiek met marmerlook
 • Keramische blauwe steen: keramische tegels uit blauwe steen
 • Keramische cementtegels:  zijn patroontegels uit keramiek

De meest geplaatste afmetingen van vloertegels voor badkamers zijn:

 • Kleine vloertegels: 15 x 15 / 20 x 20 / 30 x 30 cm
 • Midden-grote vloertegels: 45 x 45 / 50 x 50 / 60 x 60 cm
 • Grote vloertegels of megategels: 70 x 70 / 80 x 80 / 90 x 90 cm
Tip: indien je grote tegels plaatst in een kleine badkamer ( bvb 40 x 40 cm ) dan zal de badkamer groter ogen dan dat ze werkelijk is.

2. Betonvloer / beton ciré

Hou je van een stijlvolle, stoere betonlook? Overweeg dan een (gepolierde) betonvloer. Houd er wel rekening mee dat beton van zichzelf niet perfect waterdicht is en gevoelig voor vlekken. Een dergelijke vloer kun je dus het beste van een waterdichte (transparante) beschermlaag laten voorzien, zeker bij gebruik in de natte zones. Alternatief: beton ciré, ook wel betonstuc genoemd. Dit is een waterdichte cementpleister die in dunne lagen op een bestaande vloer kan worden aangebracht. Betonstuc is erg geschikt voor renovatie van een bestaande badkamervloer.

3. Vinylvloer

Van een badkamervloer mag je verwachten dat deze perfect bestand is tegen water en waterdamp en Vinyl is dat zeker. Naast waterdicht is een vinylvloer ook makkelijk schoon te houden, voelt hij warm en zacht aan je voeten en is hij enigszins geluiddempend. Zeker een aanrader voor de badkamer dus. Pas wel op met zware badkamermeubels, want deze kunnen krassen of putjes veroorzaken in het vinyl.

4. Parket / laminaat

Een parket- of laminaatvloer in de badkamer is mogelijk, maar niet alle soorten houten vloeren zijn even geschikt. Hout is nu eenmaal een natuurproduct en onder vochtige omstandigheden zal het krimpen en uitzetten. Massief parket heeft een warme, romantische uitstraling, maar onafgewerkt is het gevoelig voor vocht en (water)vlekken. Hardhout is meestal de beste optie. Laminaat is beter beschermd tegen vocht en vele malen goedkoper dan parket. Speciaal voor de badkamer is er waterbestendig laminaat. Het is voorzien van een waterdichte coating.

5. Kurkvloer

Kurk is van nature waterafstotend en hierdoor geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes. Een vernislaag is wel nodig om waterkringen en vlekken te voorkomen. Een kurkvloer voelt warm aan je voeten en is afhankelijk van dikte en uitvoering geluiddempend. Dit type vloer is verkrijgbaar in allerlei structuren, dessins en afwerking.

6. Linoleum in de badkamer

Vind je een Linoleum (marmoleum) vloer erg mooi? Je kunt Linoleum ook in de badkamer toepassen, maar (openstaande) naden in de vloer zijn uit den boze. Langs de naden kan water naar binnen sijpelen en linoleum is niet bestand tegen langdurig contact met vocht. De vloer kan dan gaan zwellen. Laat marmoleum dus altijd door een vakman plaatsen, dan weet je zeker dat je jarenlang zorgeloos plezier van deze milieuvriendelijke badkamervloer zult hebben.

Soorten vloerafwerkingen en eigenschappen

Soort Water bestendig Slijtage Loop comfort Voor vloerverw. Onderh. Stijl
Keramische tegelvloer ++ ++ + ++ ++ Alle stijlen
Betonvloer +/- ( coaten ) + + ++ + Modern / industrieel / minimalistisch
Vinyl + + ++ + ++ Klassiek / modern
Parket - ( coaten ) + + +/- - Klassiek / romantisch
Laminaat + + + + + Klassiek / modern
Kurk + + ++ + + Klassiek / Modern
Linoleum +/- + ++ + + Modern

Welke badkamervloer kiezen?

Het kiezen van een vloerafwerking die goed aansluit bij al je wensen blijkt in de praktijk nog vaak een hele opgave. Toegegeven: het aanbod is gigantisch en de vloerenfirma’s schermen met de mooiste specificaties. Trek voor het uitzoeken van een vloer dus de nodige tijd uit en houd bij het renoveren van je huidige badkamervloer rekening met de volgende vragen.

 • Welke stijl vind ik mooi?
  Hou je van klassiek, modern? Wil je een gezellige, warme badkamer of ben je meer gecharmeerd van een minimalistische stijl?
 • Is de ondervloer geschikt?
  Voor elk soort vloerbedekking gelden specifieke eisen t.a.v. de ondervloer. Vinyl kun je bijvoorbeeld niet zomaar over elke willekeurige tegelvloer leggen. De vloer zal eerst geëgaliseerd moeten worden. Bereken op voorhand welke kosten hiermee gemoeid zijn.
 • Is de vloer onderhoudsvriendelijk?
  Een parketvloer in de badkamer kan zeer mooi zijn, maar het is zeker niet de meest onderhoudsvriendelijke vloer. Wil je zo min mogelijk tijd besteden aan het schoonhouden van de vloer, kies dan voor een tegelvloer of een naadloze vinyl of marmoleum badkamervloer.
 • Hoe slipvast is de vloer?
  Veiligheid boven alles, zeker in een vochtige ruimte als de badkamer. Een gepolierde betonvloer is schitterend, maar als hij nat wordt is het een spiegel. Een strategisch geplaatst antislip matje is dus zeker geen overbodige luxe. Alternatief: keramische tegels met antislip toplaag

Vloerwerken

Welke soorten vloerwerken worden het meest uitgevoerd bij nieuwe badkamers en renovaties?

 • Badkamervloer renoveren
 • Badkamervloer waterdicht maken
 • Nieuwe vloer badkamer plaatsen
 • Vloerverwarming badkamervloer plaatsen
 • Vloer badkamer uitbreken

Prijs badkamervloer

Soort badkamervloer Prijs per m²*
Keramische tegelvloer € 45-55
Betonvloer € 50-100
Vinyl € 40-60
Parket € 45-85
Laminaat € 35-55
Linoleum € 45-75
Kurk € 40-75

* Prijzen zijn inclusief btw en plaatsing.

Gratis opmeting + plan + offerte

Badkamer laten renoveren? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte