Nieuwe keramische tegelvloer plaatsen

Is jouw oude badkamervloer aan vervanging toe? Is de vloerbekleding versleten, dan dient je deze te renoveren.

Tegelvloer in de badkamer renoveren

Het kan zijn dat je de badkamer wenst te renoveren. Zowel wanden als vloeren dienen hierbij vervangen te worden door een nieuwe badkamervloer. Er bestaan 2 manieren om een bestaande vloer te vervangen / renoveren. Hou je niet van breek- en kapwerk, dan kan je een nieuwe vloer over de bestaande plaatsen. Voldoet de bestaande vloer niet als ondergrond, dan kan je deze uitbreken en vervangen door nieuwe vloertegels.

Bestaande badkamervloer uitbreken & egaliseren

Indien de oude badkamervloer in zeer slechte staat is, dan breek je deze het best uit, zeker als je te maken hebt met loszittende vloerbekleding of vochtproblemen. Belangrijk is dat de ondergrond stabiel en effen is om de nieuwe tegelvloer te plaatsen. De oude tegels kunnen door middel van een boorhamer uitgebroken worden. Vervolgens dienen alle oude voegen en eventuele lijmresten verwijderd te worden totdat de ondergrond stofvrij en zo effen mogelijk gemaakt is. Merk je toch nog oneffenheden, dan dien je égalisé aan de brengen waarvan je zelf de dikte kan bepalen ( beperkte dikte ). Het kan zijn dat werken met vloeibare égalisé niet mogelijk is door te grote oneffenheden. Dan kan je opteren om een cementchape te plaatsen.

Nieuwe tegels plaatsen

Vooraleer nieuwe tegels worden aangebracht, dien je eerst een primer te plaatsen op de effen ondergrond om werking van de lijm te garanderen. Na het aanbrengen en uitdrogen van de primer kan je de nieuwe keramische tegels plaatsen door middel van verlijming. Tegels kunnen ook in een mortelbed aangebracht worden.

Tip: plaats de nieuwe tegels nooit helemaal tegen de muren, maar laat een opening om de "werking" van de vloer op te vangen. Door middel van een plint worden de voegen onzichtbaar gemaakt.

Tegel op tegel verlijmen

Je kan een een keramische tegel ook over een bestaande tegelvloer plaatsen. Hierbij wordt een dunne nieuwe tegelvloer op de bestaande badkamertegels te geplaatst.Eerst dien je de bestaande vloer goed te reinigen en te ontvetten. Heb je te maken met glazuurtegels, dan dien je deze eerst op te schuren om de hechting met de primer te garanderen. Na het aanbrengen van de primer dien je de tegellijm gelijkmatig op de bestaande tegelvloer aan te brengen met een lijmkam. Lijm ook de achterzijde van je nieuwe tegels voor een betere hechting. Plaats tegelkruisjes tussen de tegels en maak het voegsel aan. Breng het voegsel aan tussen de voegen en werk af.

Soorten keramische vloertegels voor badkamers

Er bestaan tal van soorten badkamertegels die gebruikt kunnen worden om de badkamervloer te renoveren. Ze bestaan in verschillende kleuren en dessins. Afhankelijk van de stijl van de badkamer kan je kiezen uit tal van soorten:

  • Parket tegels: zijn keramische tegels met een hout structuur
  • Betonlook tegels: zijn keramische tegels met het typisch "gepolierd beton" uitzicht
  • Marmerlook tegels: zijn badkamertegels uit keramiek met marmerlook
  • Keramische blauwe steen: keramische tegels uit blauwe steen
  • Keramische cementtegels:  zijn patroontegels uit keramiek

Ben je niet overtuigd van een keramische tegels, kan kan je ook nog opteren voor waterdichte laminaat, PVC vloeren, cementtegels, vinyl, kurk of natuursteen.

Waarom kiezen voor keramische tegels in de badkamer

  • Zeer duurzaam
  • Makkelijk in onderhoud
  • Veel keuze in kleuren, afmetingen en dessins
  • Makkelijke plaatsing = goedkoper
  • Kan je plaatsen over een bestaande vloer

Gratis opmeting + plan + offerte

Badkamer laten renoveren? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte