Bad vervangen door nieuw bad

Soms is het aan de orde om een bestaande badkuip te vervangen door een nieuw exemplaar. Wij geven enkele praktische tips mee.

Waarom een nieuw bad

Het kan zijn dat je een nieuwe badkuip wenst te plaatsen omdat het bad versleten is, kalkplekken & roestplekken vertoont, gedemodeerd is, niet meer proper te krijgen is, het kleur niet meer van deze tijd is.... misschien wil je wel een nieuw bad met wellness mogelijkheden of bad met extra douchekop, of ben je niet goed meer te been en kies je voor een makkelijk instapbad. Misschien voldoet het sanitair niet meer of is de afloop steeds verstopt?

Bad renoveren, vervangen of inzettten

Je hebt de mogelijkheid om het oppervlak een bestaand bad te laten renoveren. Oude, zware en vrijstaande gietijzeren baden bijvoorbeeld zijn zeer trendy en kostelijk waardoor een renovatie meer aan de orde is. Ze zijn immers moeilijk uit te breken. Kies daarom voor een badrenovatie.

Wens je geen breek- en kapwerk van muurtegels, geen vuil en stof, dan kan je opteren voor het bad-in-bad systeem. Hierbij wordt een nieuwe badkkuip in de bestaande kuip geplaatst. Tussen de 2 kuipen wordt een isolatie van PUR-schuim gespoten waardoor het water langer warm blijft. Let er wel op dat de badrand iets hoger zal komen te liggen waardoor het in- en uitstappen gevaarlijk wordt. Uiteraard kan je wel het bad uitrusten met een antisliplaag.

Ten slotte kan je gewoon de bestaande badkuip vervangen door een nieuwe kuip.

Bad renoveren of complete badkamerrenovatie

Je kan opteren om enkel het sanitair of bad te vervangen maar het kan ook een onderdeel zijn van een totale badkamerrenovatie. Soms kan het interessant zijn om alles ineens te renoveren, bovendien zijn de aanpassingen een meerwaarde voor de woning. Ben je handig, dan kan je kan zelf de werken uitvoeren. Besteedt je liever de werken uit, dan kan een aannemer gespecialiseerd in badkamerwerken voor jou de werken uitvoeren, bovendien geniet je dan in sommige gevallen van een premie of subsidie. In dat geval vergelijk je het best eerst een aantal offertes, zodoende je een goed idee krijgt van het prijskaartje.

Tip: vervang je een kunststof bad door een gietijzeren bad dat op een houten roostering staat, controleer dan eerst of de draagvloer geschikt is. Het totaalgewicht van het bad, badwater en gebruiker kan ervoor zorgen dat alles te zwaar wordt.

Welk bad past bij jou?

Er zijn een aantal soorten baden te verkrijgen. Denk goed na welk soort bad het best past binnen jouw gebruik van de badkamer. Kies steeds voor een praktisch bad dat niet te groot is. Heb je een kleine badkamer, opteer dan om een ligbad te plaatsen met douchekraan.

Je kan kiezen tussen:

Niet alleen het type bad maar ook het materiaal waaruit het bad gemaakt is, is zeer persoonlijk. Zo kan je kiezen tussen acryl, gietijzer, starylan, quaryl... 

Voorbereiding

Een bad uitbreken en vervangen vraagt toch wel wat voorbereiding voordat de renovatie van het bad kan beginnen. Vooraleer je met de afbraakwerken begint, is het aangeraden om alles mooi te beschermen en af te dekken met beschermfolie. Zo voorkom je dat stof en vuil zich nestelt op de badkamermeubelen en badkamerelementen.

Bescherm ook voldoende de badkamervloer. Tijdens het uitbreken kunnen scherpe stukken tegelwerk, schroeven, nagels,... de vloer beschadigen. Zorg er ook voor dat de watertoevoer naar het bad afgesloten wordt, zo kan je zonder problemen de badkamerkraan loskoppelen.

Tip: In sommige gevallen kan de plaatsing van een puincontainer nodig zijn.

Oud bad uitbreken

De meeste ligbaden staan in de hoek van de badkamer en zijn voorzien van een voorzetwand afgewerkt met tegels. Eerst en vooral dient men de badombouw met tegelbekleding of pvc bekleding af te breken. Vervolgens is het mogelijk om de afvoeren los te koppelen en de badkuip uit te breken.

Tip: Breng een metalen badkuip naar het recyclagepark of naar een inzamelpunt van oude metalen. Een kunststof badkuip kan je in sommige gevallen gewoon bij het grof vuil plaatsen of ook naar het containerpark brengen.

Muurtegels uitbreken

Ga eerst goed na of er geen elektrische kabels of waterleidingen door de muren lopen. Is het bad rondom rond voorzien van oude wandtegels, dan kan je deze pneumatisch of manueel uitbreken. De nieuwe badwand kan uitgevoerd worden in glas, kunststof of betegeling. Voldoet de betegeling nog, dan kan je deze gewoon laten hangen, voorwaarde is wel dat het bad even hoog dient geplaatst te worden. Je kan ook opteren om een kunststof wand voor een bestaande wand te plaatsen, zo hoef je niks uit te breken.

Slijpwerken & sanitaire aansluiting

Opteer je om een douchebad te plaatsen, dan kan het zijn dat er een extra wateraanvoer geplaatst dient te worden. Meestal wordt deze tegen de korte wand van het bad geplaatst in combinatie met een spatwand in glas. Er dienen in dat geval nieuwe sleuven geslepen te worden om het nieuw sanitair te kunnen installeren en aan te sluiten.

Tip: plaats je een douche-bad whirlpool, laat dan alles door een bekwame loodgieter uitvoeren en controleren.

Nieuw bad plaatsen & afwerken

Een badkuip dient altijd op een stabiele ondergrond geplaatst te worden en dient 100% waterpas te staan. Je kan de pootjes van het bad, indien nodig, in hoogte aanpassen. Vervolgens wordt rondom rond een regelwerk geplaatst om het bad te ondersteunen en wordt het nieuw bad op de bestaande afvoer aangesloten. Vooraleer de badombouw wordt geplaatst, wordt het bad met water gevuld om eventuele lekkages op te sporen.

Tip: plaats een inspectieluik in de badombouw om eventuele lekkages op te sporen en verstopte afvoeren te ontstoppen. Plaats het luik steeds aan de kant waar de afvoer zit.

De badombouw kan uitgevoerd worden in betonblokken, kunststof bouwplaat of een houten frame. Het houten frame kan afgewerkt met gipskartonplaten. De gyprocplaten, kunststof badombouw of betonblokken kunnen afgewerkt worden met bijvoorbeeld gelijmde keramische tegels.

De nieuwe wandtegels kunnen aangebracht worden. De aansluiting tussen het bad en de badkamermuren wordt afgekit met waterdichte silicone.

Tip: nieuwe metalen baden moeten voorzien worden van een aarding. Laat dit steeds door een elektricien controleren en uitvoeren.

Sanitair & wanden

Als laatste kunnen alle nieuwe sanitaire kranen geplaatst worden, denk maar aan de plaatsing van de douchestang en douchekop en eventuele nieuwe badkraan. Vervolgens worden alle spatwanden, handgrepen en eventuele douchedeuren / douchecabine geplaatst en afgewerkt.

Gratis opmeting + plan + offerte

Badkuip renoveren / vervangen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte