Elektriciteit badkamer vernieuwen

De elektriciteit vernieuwen tijdens een badkamerrenovatie? De gedeeltelijke of volledige renovatie van de elektriciteit in de badkamer verloopt volgens een welbepaald traject.

Elektriciteitsplan badkamer

Vooraleer je overgaat tot het renoveren en vernieuwen van de elektrische installatie van de badkamer, laat je de bestaande installatie nakijken door een erkend elektricien. De elektricien maakt een elektriciteitsplan en een ééndraadschema van de te renoveren badkamer op. Op het plan worden alle aansluitpunten zoals aarding, stopcontacten, verlichtingspunten en schakelaars... aangeduid. Hij kijkt na hoe de bestaande installatie in elkaar zit en of de bestaande configuratie de nieuwe elektrische installatie aankan.

Wordt er in de nieuwe badkamer gewerkt met bijvoorbeeld een infraroodcabine, nieuwe elektrische (vloer)verwarming... dan kan het zijn dat er aanpassingen in de zekeringkast moeten gemaakt worden. Worden bepaalde elementen tijdens de renovatiewerken behouden zoals een gietijzeren bad of radiatoren dan wordt nagekeken of ze zeker geaard zijn. Er dient zeker een verliesschakelaar in de meterkast geplaatst worden voor de badkamer.

Volumes in natte ruimtes

Nieuwe elektriciteit plaatsen in de badkamer dient wel te geschieden volgens de regels van het AREI (Algemeen Regelement Elektrische Installaties). De badkamer wordt opgedeeld in een aantal volumes. De regels zijn er elektrocutie in natte ruimte te voorkomen. De volumes bepalen de keuze en plaatsing van armaturen, schakelaars en stopcontacten.

Oude elektriciteit verwijderen

Indien de bekabeling nog voldoet, dan kan je deze deels hergebruiken. Alle oude elektrische bekabeling, oude schakelaars, inbouwbakjes, lichtpunten enz... die niet meer voldoen worden uit de badkamermuren gehaald. Indien de sleuven nog voldoen, dan kunnen ze hergebruikt worden.

Nieuwe sleuven trekken

Dienen er aan de hand van het plan extra stopcontacten, armaturen of lichtpunten geplaatst te worden, dan kan het zijn dat er nieuwe sleuven in de muren of plafond moeten aangebracht worden. De sleuven worden meestal met een diamant slijpschijf getrokken en worden vervolgens manueel of machinaal uitgekapt. De sleuven worden het best schoongemaakt met water en een borstel om ze stofvrij te maken.

Trekken en plaatsen van elektrische bekabeling

Waar stopcontacten en schakelaars komen te zitten, worden de inbouwbakjes geplaatst. Alle nieuwe bekabeling wordt in de sleuven getrokken, op het plafond of op de chape geplaatst en vervolgens getrokken tot in de inbouwbakjes. Er dient steeds een verschil in bekabeling voor leidingen en stopcontacten gemaakt te worden. Meestal werkt men met voorbedrade buizen, deze zijn voorzien van een kunststof behuizing om ze te beschermen tegen breuk en vocht. Om alles vast te zetten in de sleuven wordt gebruik gemaakt van kleefgips. De leidingen die liggen op de chape, in het vals plafond... worden met pluggen en snelbinders vastgemaakt.

Tip: Elektrische kabels worden pas geplaatst als alle scheidingswanden en valse wanden rechtop staan. De plaatsing van een vals plafond of de plaatsing van een voorzetwand kan handig zijn om de ( bestaande ) bekabeling mooi weg te werken. Zo hoef je deze niet in de slijpen.

Afwerking wanden & plafond

Vooraleer dat de verlichting, schakelaars en stopcontacten worden geplaatst, dient eerst de bekleding op de badkamerwanden aangebracht te worden. Deze kan bestaan uit pleisterwerk, wandtegels, kunststof plaatmateriaal... Omdat schakelaars en stopcontacten mooi zouden passen in de afgewerkte muur (inbouwdozen), dient voor het aansluiten van de stopcontacten en de muurschakelaars, de muur eerst bepleistert te worden. Laat het pleisterwerk eerst goed uitdrogen om eventuele roestvorming te voorkomen, dit kan tot 4 weken duren.

In het afwerkingsmateriaal van een vals plafond, worden uitsparingen gemaakt om eventueel inbouwspots te plaatsen en aan te sluiten.

Elektrische verluchting

Vergeet geen elektrisch aansluitpunt te voorzien voor de aansluiting van de badkamerverluchting. Dankzij een mechanische verluchting wordt overtollig vocht weggevoerd waardoor de kans op schimmelvorming wordt vermeden.

Elektrische vloerverwarming

Wens je te werken met elektrische vloerverwarming, voorzie dan een extra stopcontact en een sleuf voor de plaatsing van de thermostaat en de aansluiting op het elektriciteitsnet.

Tip: plaats geen elektrische vloerverwarming op plaatsen waar het bad of douche komen te staan.

Keuring

Vooraleer de elektrische installatie van de badkamer in gebruik genomen wordt, dient een keuring van de elektrische installatie doorgevoerd te worden.

Gratis opmeting + plan + offerte

Elektriciteit badkamer laten renoveren / renoveren? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte