Bad vervangen door instapbad

Ouder worden brengt met zich mee dat in- en uitstappen uit een bad moeilijker wordt. De kans op een valpartij met bijhorende breuken zijn groot. Daarom kiezen veel senioren om een stuk van hun badkamer aan te passen om de veiligheid te verhogen. De plaatsing van een instapbad is één van de mogelijkheden.

De badkamer van vandaag voor senioren wordt uitgerust met tal van hulpmiddelen. Instapbaden zijn er één van. Dankzij het instapbad combineer je lekker baden en makkelijk douchen. Thuis blijven wonen en goed baden wordt mogelijk.

Van bad naar instapbad

De meest goedkope oplossing is het aanpassen van een bestaand bad naar een instapbad. Instapbaden beschikken immers over een handig deurtje in de badwand dat makkelijk open- en dichtgemaakt kan worden. De benen over de badrand heen hellen en gevaarlijk uitglijden behoren tot de verleden tijd. Dankzij de waterdichte deurafsluiting is er geen kans op lekkages. Om de veiligheid te verhogen wordt een anti-slipvloer voorzien.

Het grote voordeel is dat bestaande leidingen voor de aan- en afvoer van het badwater kunnen gewoon hergebruikt worden. Waardoor zwaar uitbreek- en kapwerk vermeden kan worden. De oude badkuip wordt verwijdert, in de plaats ervan wordt een nieuwe badkuip geplaatst naar de vorm en afmeting naar keuze. Er kan geopteerd worden voor de plaatsing van een kleine spatwand in glas of rondom rond de voor- en zijkant van het bad. Bij instapbaden waarin je staand doucht, worden de zijmuren het best tot een bepaalde hoogte afgewerkt met muurtegels in mozaïek, keramische tegels of met een kunststof spatwand zoals acryl wandbekleding of solid surface.

Kleine zitbaden kunnen vrijstaand of in de hoek van de badkamer geplaatst worden.

Werkwijze plaatsing instapbad i.p.v. gewoon zitbad

  1. Afsluiten water en elektriciteit
  2. Uitbreken bestaand zitbad
  3. Plaatsing en aansluiten sanitair nieuw instapbad
  4. Plaatsing muurafwerking in mozaïek / tegels / schilderwerk / kunststofwand
  5. Eventueel aanpassen / vervangen vloertegels

Soorten instapbaden

Aan de hand van de beschikbare plaats in de badkamer, budget, hulpbehoevendheid, fysieke fitheid... kan je een type instapbad kiezen. Ben je beperkt in plaats door een zeer kleine badkamer en kan je niet lang rechtstaan, dan kan je opteren om een hoog zitbad te kiezen of gewoon voor een klein instapbad. Hou je van baden en lekker douchen, dan kan je het bad uitrusten met een douchekolom. Wie van luxe en totale ontspanning houdt, kan het bad laten uitrusten met LED-verlichting, whirlpoolfunctie, verstelbaar hoofdkussen, thermostatische kranen enz...

Van bad naar douche

Een ander alternatief voor senioren die nog goed te been zijn en kampen met plaatsverlies is de plaatsing van een douche i.p.v. een ligbad. Het oude ligbad wordt uitgebroken en in plaats wordt een douchecabine met zitbank of een inloopdouche met zitbank geplaatst. Het voordeel is dat de plaatsing in 1 dag kan plaatsvinden.

Gratis opmeting + plan + offerte

Badkamer laten renoveren? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte