Vals plafond badkamer plaatsen

Tijdens de badkamerrenovatie van een oude badkamer met hoog plafond kan het aangeraden zijn om een vals plafond te plaatsen.

Wanneer een vals plafond plaatsen

In sommige gevallen kan het interessant zijn om een vals plafond te plaatsen. Zeker tijdens een badkamerrenovatie kan een vals plafond veel bestaande oneffenheden / obstakels wegsteken. Soms is het niet mogelijk om oude elektriciteitskabels in de roostering of drager van het plafond in te werken. Ook kroonlijsten & rozetten kan je mooi wegwerken omdat ze enerzijds bijvoorbeeld niet afgebroken mogen worden of omdat ze gewoonweg niet passen in de badkamerstijl.

Oude bestaande valse plafonds kunnen verschenen en versleten zijn, bovendien kunnen ze kampen hebben met ongedierte, vochtproblemen, lekkages, geurhinder... Of ze passen gewoon niet meer in de stijl van de badkamer. Het vals plafond afbreken en vervangen door een nieuw is dan de beste oplossing.

Maar ook schuine plafonds, hoge plafonds of plafonds in zeer slechte staat worden het best afgewerkt met een vals plafond. Zonder veel breek- en kapwerk steek je het oude plafond weg en het kost je een stuk minder. Het kan ook zijn dat tijdens de renovatiewerken nieuwe afvoeren van bovenliggende kamers, nieuwe elektrische bekabeling, of de plaatsing van de afvoer van de ventilatie tegen het plafond dient plaats te vinden. Een vlas plafond plaatsen is dan de beste keuze, alles wordt mooi en netjes weggewerkt, bovendien kan je kiezen uit zeer veel verschillende afwerkingsmaterialen. Ook de armaturen van de badkamerverlichting kan je mooi inwerken.

Soorten plafondafwerking

Je kan de plafondafwerking van badkamers voorzien van een aantal afwerkingsmaterialen, zorg dat ze geschikt zijn voor natte en vochtige ruimtes en dat ze makkelijk in onderhoud zijn. Je kan een vals plafond in de badkamer afwerken met:

  • Gipsplaten ( afwerken te werken d.m.v. schilderwerken, sterk behang of pleister )
  • Kunststof platen / PVC platen
  • Groene MDF platen voorzien van afwerkingslaag
  • Houten planchetten
  • Plafondtegels
  • ...

Bestaand plafond afbreken

Als je te kampen hebt met een bestaand, slecht uitgevoerd plafond dan dien je dit eerst af te breken. Bescherm jezelf voldoende. Eerst en vooral dien je de schakelaar van de badkamer in de elektriciteitskast uit te zetten. Vervolgens kan je alle spots, lampen en lichtarmaturen verwijderen en losschakelen van de elektrische bedrading. Nadien kan je alle oude gipskarton, oud stucwerk en alle regelwerk verwijderen door de schroeven los te vijzen. Voer alles naar een puincontainer, zo zorg je steeds voor een veilige werkplek.

Vals plafond in plaatsen met plafondplaten

Een vals plafond bestaat meestal uit 2 delen: het regelwerk en een afwerkingsmateriaal. Het regelwerk wordt steeds haaks tegen de bestaande drager geplaatst ( bijvoorbeeld houten roostering ). Wens je een regelwerk tegen een houten roostering te plaatsen, plaats dan de nieuwe plafondlatten ( min 2x3 cm ) haaks tegen de draagbalken door middel van lange schroeven. Gebruik ook kaleerblokjes om het geheel waterpas te krijgen. Weet dat als je werkt met bijvoorbeeld plafondplaten dat deze haaks op het regelwerk worden geplaatst.

Vervolgens kan je de plafondpanelen plaatsen. Plaats altijd vochtwerende plafondpanelen of stroken, geschikt voor natte ruimtes. Panelen voorzien van tand en groef zorgen voor een mooie afwerking en vlotte plaatsing.

Tip: In lange, smalle badkamers worden de plafondpanelen het best in de richting van de korte zijde geplaatst, zo oogt de badkamer groter. Het kan zijn dat je hiervoor een extra regelwerk moet plaatsen.

Vals plafond in badkamer plaatsen in gyprocplaten

Werk je het plafond af met gipskartonplaten of gyprocplaten, dan worden deze in de richting van het regelwerk geplaatst. De afstand van het regelwerk zal bepaald worden door de afmetingen van de gipskartonplaten. Gipskartonplaten kunnen geschilderd worden met een verf speciaal voor vochtige ruimtes of afgewerkt worden met vliesbehang. Je kan de platen ook plamuren en voorzien van een fijne pleisterlaag, gebruik hiervoor als ondergrond gyplatplaten.

Tip: Je kan ook opteren om een spanplafond te plaatsen in de badkamer, zo werk je ineens alle oneffenheden weg.

Verlichting- en verluchtingsgaten frezen

Daar waar de verlichting dient geplaatst te worden, frees je op voorhand gaten in de (gips)panelen en trek je de elektrische kabels door de openingen. Doe dit voor vooraleer je het plafond dicht maakt. Voorzie ook de gaten voor de aansluiting van de verluchting van de badkamer en de elektrische kabels voor de aansluiting van de verlichting van de badkamer. Sluit vervolgens de inbouwspots aan en monteer vast ze in gaten.

 

Plafond afwerken

Als laatste dien je je plafond af te werken. Plaats rondom rond het plafond de afdeklijsten en maak het plafond proper waar nodig.

Gratis opmeting + plan + offerte

Badkamer laten renoveren? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte