Douchecabine vervangen door nieuwe inloopdouche

Is je huidige douchecabine versleten? Zijn de douchepanelen door kalkaanslag niet meer schoon te krijgen en schuiven ze niet meer goed open? Is de douchebak oud en versleten? Dan heb je waarschijnlijk nood aan de plaatsing van een nieuw douchesysteem.

Soorten douches

Er zijn een aantal mogelijkheden om je douchecabine te vervangen door een nieuw soort douche:

 • Douchecabine: kant-en-klare cabine met douchebak en opstap met of zonder wellness opties ( jet / stoom / lichttherapie... )
 • Inloopdouche: met of zonder opstap / deur / douchebak
 • Douchewand: douche zonder douchebak maar met wand in glas of kunststof

Welke soort douche je wenst, hangt af van de grootte van de badkamer en de beschikbare plaats, wensen, budget en wie wanneer en hoeveel mensen de de doucheruimte tegelijkertijd zullen gebruiken.

Beschik je over een kleine badkamer dan is de plaatsing van een douchecabine de beste oplossing. Er zijn reeds kleine douchecabines van 80x80 cm beschikbaar. De douchewanden houden op een relatief kleine oppervlakte spattend water tegen, zodoende de badkamervloer niet helemaal nat dient te worden. Hou er wel rekening mee dat er in een kleine douchecabine slechts 1 persoon kan douchen. Wens je met meerdere personen te douchen, dan plaats je het best een grotere douchecabine van bijvoorbeeld 120x90 cm.

Een gesloten douchecabine is ook aangeraden voor mensen die graag willen genieten van wellnessfuncties tijdens het douchen, denk maar aan massagejets, stoomfunctie en LED-verlichting, radio enz...

Wie meer plaats heeft kan opteren om een inloopdouche met of zonder douchebak te plaatsen. De inloopdouche kan je rondom rond voorzien van een douchewand in kunststof of glas, met deur of je kan enkel een vrijstaande spatwand plaatsen.

Douchewanden

Afhankelijk van de soort douche zijn er een aantal mogelijkheden om een douchewand te plaatsen. Een wand houdt het spatwater tegen. Volgende soorten douchewanden kan je plaatsen:

 • gemetste douchewand: wand opgebouwd in bouwblokken met afwerking
 • glazen douchewand: spatwand in glazen panelen
 • kunststof douchewand: spatwand in kunststof panelen

Over het algemeen wordt een douchecabine rondom rond uitgerust met douchewanden in glas of kunststof. Om de cabine te sluiten kan je kiezen tussen een draaideur of schuifdeuren. De inloopdouche kan al dan niet voorzien worden van wanden en deuren in glas of kunststof. De mogelijkheden zijn enorm, afhankelijk van de plaats en vorm van de badkamer kan je kiezen uit één van de mogelijkheden.

Oude douchecabine afbreken

Begin met het afdekken en beschermen van alle badkamerelementen de de badkamervloer. Om een nieuwe inloopdouche te kunnen plaatsen, dien je eerst de oude douche af te breken. Begin met het verwijderen van de douchewanden, vervolgens kan je met een koevoet de douchebak losmaken en verwijderen. Indien de afloop en watertoevoer nog in orde is, dan kan je deze hergebruiken.

Inloopdouche plaatsen

Het is perfect mogelijk om op de plaats van de oude douchecabine een nieuwe inloopdouche te plaatsen.

Inloopdouche in 1 dag geplaatst

Er zijn bedrijven gespecialiseerd in het plaatsen van inloopdouches zonder dat er veel breek- en kapwerk bij komt kijken. Ze breken je oude douchecabine of bad uit en plaatsen in 1 dag een nieuwe inloopdouche. Dergelijke douches zijn zeer waterdicht omdat er bijna altijd gewerkt wordt met een douchebak. Voldoen de oude wandtegels niet meer? Deze kan je gerust laten hangen, daar er een douchewand voor wordt geplaatst. Dergelijke inloopdouches zijn beschikbaar in tal van afmetingen en materialen. Je hebt ook een grote keuze in douchekranen en douchekoppen zoals de regendouche.

Inloopdouche zonder douchebak

Uiteraard kan je ook opteren om een inloopdouche zonder douchebak te plaatsen en de vloer af te werken in tegels. De wanden bestaan meestal uit gemetste wanden en worden meestal ook in badkamertegels voorzien. Je kan opteren om een eenvoudige vrijstaande spatwand in glas te plaatsen of een glazen douchedeur tussen de wanden te voorzien.

Werken zonder douchebak vraagt speciale aandacht m.b.t. de waterdichting en afloop van de douchevloer. Bij slechte plaatsing van de waterdichting en vloertegel, is de kans op waterinsijpeling groot. Ook de plaatsing van de douchegoot moet correct gebeuren. Laat dit werk steeds over aan een specialist.

Plaatsing van sanitair & hulpmiddelen

De keuze uit douchesanitair en eventuele hulpmiddelen zijn enorm, je dient te kiezen uit:

 • douchekranen;
 • douchestang;
 • douchekop;
 • handgrepen
 • douchekolom ( wellness mogelijkheden )
 • ...

Wat kost een inloopdouche?

De prijs van een inloopdouche hangt af van de grootte, soort douchebak, afwerkingsmateriaal van de douchewanden, aantal deuren, opties, kwaliteit van het sanitair, wellness mogelijkheden enz... Maar denk ook aan de kosten voor de afbraakwerken en het afvoeren en recycleren van de oude douche. Omdat de configuratie zeer persoonlijk is, raden wij aan om een offerte aan te vragen bij verschillende badkamerspecialisten. Zo vergelijk je vrijblijvend de prijzen en doe je de beste deal.

Gratis opmeting + plan + offerte

Douche renoveren / vervangen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte