Aangepaste badkamer

Een aangepaste badkamer is volledig afgestemd op de persoonlijke behoeften van de gebruiker. Praktisch comfort en veiligheid staan daarbij voorop. Voor senioren en mindervaliden zijn er heel wat aanpassingen mogelijk, variërend van een comfortabel instapbad tot een in hoogte verstelbare wastafel.

Aangepaste badkamer voor senioren

Een aangepaste badkamer voor senioren moet vooral veilig zijn en praktisch in gebruik. Geen gladde douchevloer dus of een ligbad met hoge instap. Maar waar moet een badkamer voor ouderen nog meer aan voldoen?

Instapbad: veilig en praktisch!

Een lig- of zitbad in je badkamer is heerlijk, zolang je er tenminste makkelijk in- en uit kunnen stappen. Voor senioren, die niet meer zo goed ter been zijn, kan een instapbad uitkomst bieden. Een instapbad is voorzien van een waterdicht deurtje dat je bij het in- en uitstappen open en dicht kunt doen. Zo stap je veilig en comfortabel in en uit het bad. Het deurtje van het bad kun je alleen openen als het bad leeg is, dus je hoeft er geen schrik voor te hebben dat de douchevloer onverhoopt onder water komt te staan.

Beugels aan de muur: onmisbaar!

In een aangepaste badkamer voor senioren en mindervaliden horen stevige beugels aan de muur waaraan je je kunt vasthouden en optrekken. Zo zijn beugels bij het bad en de wc onmisbaar. Ze geven je extra steun bij het zitten en vergemakkelijken het opstaan. Er zijn tientallen soorten beugels, elk met een specifieke toepassing.

Inloopdouche aangepast voor senioren en invaliden

Een aangepaste inloopdouche voorzien van een antislipvloer is zowel praktisch als comfortabel. Zo’n douche heeft geen instap en je kunt hem dus ook makkelijk met een rolstoel benaderen. Je kunt ook een opklapbare douchezitting aan de wand monteren waar je tijdens het douchen op plaatsneemt of gebruik maken van een losstaande douchestoel. Beugels aan de wand zorgen voor de nodige extra steun.

Aangepaste WC in de badkamer

Wat in een aangepaste badkamer voor senioren of mindervaliden niet mag ontbreken is een verhoogde wc. Zo’n verhoogde wc is met name erg praktisch bij het plaats nemen en opstaan. Ook rolstoelgebruikers verplaatsen zich op een dergelijke wc makkelijker van de rolstoel naar de wc en vice versa. Heb je al een WC in de badkamer en wil je deze uit kostenoverwegingen liever niet vervangen, kies dan voor een losse toiletverhoger. Deze plaats je met stevige klemmen op óp een bestaand toilet. Je verhoogt er de wc maximaal 10 cm mee.

Tip: Een aangepaste badkamer hoeft niet per se louter functioneel te zijn. Hij mag ook best de nodige luxe bieden. Denk aan een luxe toilet douche, een comfortabele mengkraan, een stijlvolle wastafel, verwarmde spiegel en vloerverwarming.

Badkamer aangepast voor mindervaliden

Veel aanpassingen aan de badkamer die bedoeld zijn voor senioren zijn ook van toepassingen op invaliden of mindervaliden. Denk aan een antislipvloer, beugels aan de muur en een verhoogd toilet. Toch zijn er een aantal aanpassingen die die specifiek voor invaliden praktisch zijn:

Rolstoelvriendelijke badkamer

Heb je een lichamelijke handicap en zit je in een rolstoel dan is het noodzakelijk dat je de badkamer zonder problemen met een rolstoel kunt betreden. Geen drempels dus en vooral: voldoende ruimte zodat je overal met je rolstoel goed bij kunt. Bij de renovatie van de badkamer is dit een belangrijk gegeven om mee rekening te houden, want aanpassingen later zijn meestal lastig en kostbaar om te realiseren.

In hoogte verstelbare wastafel

Een aangepaste wastafel die je in hoogte kunt verstellen is ideaal, zeker in een badkamer die door meerdere personen wordt gebruikt. Je kunt de wastafel dan zowel staand als zittend in een rolstoel comfortabel gebruiken. In hoogte verstelbare wastafels zijn elektrisch bedienbaar en de spiegel beweegt ook automatisch in de hoogte mee. Er zijn ook kleine wastafels te koop die je weg kunt klappen. Deze zijn erg handig als je over slechts weinig ruimte in de badkamer beschikt.

Aangepaste badkamer voor kinderen

Een badkamer die ook gebruikt wordt door kinderen moet vooral veilig zijn. Denk hierbij aan beschermde stopcontacten, een veilige thermostaatkraan en antislipmatjes op de grond. Zorg er daarnaast voor dat kleine kinderen zich bij het vallen zo min mogelijk kunnen stoten aan scherpe hoeken, kranen of andere harde voorwerpen. Gebruik je een badzitje voor het wassen van een baby, verzeker jezelf er dan van dat de zuignapjes van het zitje perfect vastzitten en houd het kind voortdurend in de gaten.

Gratis opmeting + plan + offerte

Badkamer laten aanpassen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte