Klassieke badkamer

Gaat je voorkeur uit naar een klassieke badkamer maar ontbreekt het je aan inspiratie? Geen probleem, we helpen je graag op weg en leggen je uit waar je aan kunt denken bij het renoveren van je badkamer in klassieke stijl.

Kenmerken van een klassieke badkamer

Een klassieke badkamer herken je over het algemeen aan de zachte kleuren, houten badkamermeubels met ornamenten en de sierlijke afwerking van het sanitair. De sfeer die zo’n badkamer ademt is vaak nostalgisch, romantisch of landelijk, maar tegenwoordig zie je ook steeds vaker modern klassieke badkamers met daarin elementen van de moderne badkamer. Kenmerkend voor een klassieke badkamerstijl:

  • Warmte, gezelligheid, rust
  • Sfeer van exclusiviteit
  • Aandacht voor comfort
  • Gebruik van natuurlijke materialen

Kleurgebruik

Kenmerkend voor een traditionele badkamerstijl zijn warme kleuren en zandtinten, maar laat je bij het afwerken en inrichten van de badkamer ook inspireren door grijstinten als antraciet en intense kleuren als bordeauxrood, paars, goud en zilver. Houd het aantal kleuren dat je gebruikt beperkt. Beter twee kleuren die goed bij elkaar passen dan vier kleuren die in disharmonie zijn met elkaar.

Klassieke badkamermeubelen

Massief houten badkamermeubels (op pootjes) passen perfect in een klassieke badkamer. De kleur van het meubel maakt daarbij niet zoveel uit, zolang deze maar mooi contrasteert met de overige elementen in de badkamer. Stel: je hebt glanzend witte wandtegels en een vrij lichte vloer, geef de badkamer dan een warme sfeer met een donkergekleurde wastafelkast of handdoekenmeubel. Andersom kan natuurlijk ook (lichtgekleurde meubelen op een donkergekleurde vloer of tegen een donkere achtergrond).

Ramen en deuren

Het schrijnwerk in de badkamer is in hoge mate bepalend voor de stijl van je badkamer. Kies voor klassiek schrijnwerk van bijvoorbeeld massief essen, noten of eiken en laat het door de schrijnwerker afwerken met een aantal mooie ornamenten. Wil je het helemaal in stijl doen, laat dan ook je meubels op maat maken. Op deze manier maak je optimaal gebruik van de ruimte in de badkamer en ben je er tevens van verzekerd dat de gehele badkamer in dezelfde klassieke stijl is uitgevoerd.

Tip: Gebruik als klassieke raamdecoratie in de badkamer een effen gordijn van een vochtbestendige stof. Hang het gordijn aan een roede. Of kies voor jaloezieën van een vochtbestendig materiaal.

Klassiek bad op pootjes

Beschik je over voldoende ruimte in je badkamer, plaats dan een traditioneel bad op pootjes in Engelse stijl. Zo’n vrijstaand bad is een ware blikvanger. Combineer het met een mooie, handdouche in dezelfde stijl en een traditionele tweegreeps mengkraan. Heb je geen ruimte voor een bad, kies dan voor een inloopdouche met klassieke douchekranen en glazen douchewanden of voor een douchebak afgeschermd met een sfeervol douchegordijn.

Traditionele vloer- en wandafwerking

Voor de afwerking van de vloer en de wand kun je in principe alle kanten op. Keramische tegels, laminaat, vinyl en zelfs een houten vloer is mogelijk. Kies voor een vloer die qua uitstraling mooi contrasteert bij de wanden van de badkamer, het sanitair en de meubelen. Op een klassieke donkergekleurde keramische vloer of vloer van waterbestendig laminaat komt een wit vrijstaand bad mooi tot zijn recht. Kies aan de wand voor keramische tegels met facetrand of voor mozaïektegeltjes.

Klassieke badkamerverlichting

In tegenstelling tot een moderne badkamer waarin je de verlichting wegwerkt in het plafond, maak je in een klassieke badkamer bij voorkeur gebruik van indirecte verlichting. De verlichting is niet zuiver functioneel, hij is decoratief en mag gezien worden. Denk aan een leuke zilverkleurige wandlamp met glazen of stoffen kap, of een traditionele lamp met verchroomd armatuur en twee glazen bollen. Let er bij aanschaf van de verlichting wel op dat deze geschikt is voor gebruik in de badkamer (af te lezen aan de IP-waarde). Dit in verband met de elektrische veiligheid.

Tip: Kies zoveel mogelijk voor energiezuinige lampen. Ook voor klassieke armaturen zijn er ledlampen te vinden (bijvoorbeeld in gloeilampuitvoering). Ze geven warm wit licht, gaan lang mee en verbruiken veel minder energie dan traditionele gloei- en halogeenlampen.

Gratis opmeting + plan + offerte

Badkamer laten renoveren? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte