Kleine badkamer renoveren? Tips & advies

Ook een kleine badkamer kun je perfect stijlvol renoveren, als je de geheime kneepjes van het interieur vak tenminste kent. Wij verklappen er maar liefst twaalf!

1. De juiste vloer- en wandtegels voor een kleine badkamer

Heb je een kleine badkamer die smal en langwerpig van vorm is, gebruik dan rechthoekige vloertegels en leg ze in de breedte op de vloer. Visueel gezien lijkt de badkamer hierdoor breder. Is de badkamer juist kort en breed, leg de tegels dan in de lengte. Datzelfde legprincipe geldt ook voor de wandafwerking van de badkamer. Een kleine badkamer met een laag plafond lijkt hoger als je langwerpige tegels rechtopstaand tegen de wand plaatst. Wil je de wand langer doen lijken, plaatst ze dan in de lengterichting tegen de muur.

Tip: Voor een kleine badkamer gebruik je het best grote glanzende tegels. Door de lichtinval en de spiegeling op de tegels lijkt de ruimte groter.

2. Kleine badkamer? Gebruik lichte kleuren!

In een kleine badkamer gebruik je het best lichte kleuren. Gebruik gerust wat donkere kleuren ter decoratie of accent, maar mijd grote donkere oppervlakken omdat deze meer ‘op je afkomen’. Beperk het aantal kleuren dat je gebruikt. Houd het simpel en vooral licht! Schakel een badkamerspecialist in of een schilder en vraag advies welke kleuren bij jouw smaak en inrichting passen.

3. Zorg voor voldoende licht

In een goedverlichte kleine badkamer voel je jezelf een stuk prettiger dan in donkere, slecht verlichte ruimte. Zorg dus altijd voor voldoende dag- en kunstlicht. Denk bijvoorbeeld aan spotjes in het plafond en verlichte spiegelkasten.

Tip: Voor een kleine badkamer gebruik je het best glanzende tegels. Door de lichtinval en de spiegeling op de tegels lijkt de ruimte groter.

4. Zwevende meubels maken de badkamer ruimtelijker

Met zwevende meubels en sanitair win je in principe niet of nauwelijks ruimte, maar doordat de vloer doorloopt, ziet de badkamer er langer of breder uit. Kies indien mogelijk voor een zwevend wastafelmeubel en een vrijhangend toilet. De badkamervloer is trouwens ook een stuk makkelijker schoon te houden.

5. Gebruik transparante douchewanden

Door gebruik te maken van transparante elementen, zoals een glazen douchewand bij de wc of douche, maak je de badkamer een stuk ruimtelijker. Geen ondoorzichtige doucheschermen of cabines dus gebruiken. Zorg voor transparantie!

6. Benut ook de hoeken

In een kleine badkamer moet je alle ruimte zo goed mogelijk benutten. Ook de hoeken dus. Kies voor het opbergen van je handdoeken voor een hoekkast die van de vloer tot het plafond loopt of overweeg een hoeklavabo met onderkast.

7. Verwarmde badkamerspiegels

Met een grote langwerpige spiegel aan de wand zal je badkamer een stuk ruimtelijker aandoen. Kies eventueel voor een spiegel met infraroodverwarming. Dat scheelt weer een radiator aan de wand en daarnaast is spiegelverwarming uiterst comfortabel. Heerlijk warm en nooit meer last van condens op de spiegel.

Tip: Kies voor een zo groot mogelijke spiegel. Hoe groter de spiegel, des te groter het ruimtelijke effect.

8. Vervang een openslaande deur door een schuifdeur

Beschik je over zeer weinig ruimte, overweeg dan om de bestaande openslaande deur te vervangen voor een ruimtebesparende schuifdeur. De ruimte die je normaal gesproken nodig hebt voor een openslaande kun je dan mooi benutten. Plaats er bijvoorbeeld een grote wasmand of een mooi opbergmeubel.

9. Klein, maar opgeruimd!

Ook een kleine badkamer kun je perfect stijlvol renoveren. Zorg er wel voor dat alle losse spulletjes zoveel mogelijk uit het zicht staan. Een gesloten wasmand en een handdoekenmeubel met een deurtje ervoor is dus zeker geen overbodige luxe. Open meubels en plankjes aan de muur mijd je het best, tenzij je erg opruimerig van aard bent en alleen het hoogstnoodzakelijke in het zicht zet.

10. Kleine badkamer? Kies voor maatwerk!

Wil je écht alle ruimte in je badkamer benutten, kies dan voor maatwerk. Want hoe klein de ruimte ook is, voor elke badkamer is wel een stijlvolle maatwerkoplossing te vinden. Denk bijvoorbeeld aan een hoekbad of een mooie inloopdouche. Of een stijlvol opbergmeubel dat van de vloer tot het plafond loopt en waarin je al je spulletjes kwijt kunt. Er is meer mogelijk dan je denkt!

11. Durf de bestaande inrichting aan te passen

Wist je dat er tal van verschillende manieren zijn om een kleine badkamer in te richten? Je kan het bad, douche of wastafel gerust een andere plaats geven. Het toilet verplaatsen is mogelijk, je dient wel rekening te houden met de afvoer. Het beste wat je kan doen is zelf een plannetje tekenen hoe jij de inrichting ziet. Of gebruik je liever geen ligbad meer? Wens je het bad te vervangen door een douche? Heb je nog steeds die grote wastafel nodig?... Ook kleine badkamers groeien mee met de gezinssituatie. Durf daarom de configuratie van de badkamer aan te passen.

12. Plan kleine badkamer

In onderstaande badkamerplannen tonen we een aantal configuraties volgens dezelfde grootte van de badkamer:

Gratis opmeting + plan + offerte

Kleine badkamer laten renoveren? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte