Moderne badkamer

Moderne badkamers zijn razend populair. Maar wat typeert nu eigenlijk een moderne badkamer en hoe richt je na renovatie je badkamer stijlvol in? Ter inspiratie geven we je een aantal praktische tips en tonen we je voorbeelden van een aantal modern gestileerde badkamers.

Verschillende moderne stijlen

Er is niet één moderne stijl, maar er zijn er meerdere. Minimalisme bijvoorbeeld, een stijl die je gelijk herkent aan zijn strakke lijnenspel en het sobere kleurgebruik. Andere populaire moderne stijlen: design, stoer en industrieel. Typerend voor de meeste moderne badkamerstijlen:

  • Veel dag- of kunstlicht
  • Rust, ruimte, opgeruimd
  • Strakke lijnen
  • Sober, maar comfortabel
  • Gebruik van een beperkt aantal (contrasterende) kleuren
  • Zwevende meubels (hangende wastafel, vrijhangend toilet)

Strakke, zwevende badkamermeubels

In een moderne badkamer passen strakke, ruim bemeten meubels met een gladde of glanzende afwerking. Het wastafelmeubel hang je het best aan de wand zodat de vloer eronder vrij blijft. Dat is niet alleen praktisch bij het schoonmaken, maar de badkamer oogt hierdoor tevens ruimer. Moderne badkamermeubels zijn vaak voorzien van wat extra comfort, bijvoorbeeld soft-close laden en deuren en ingebouwde verlichting. Heb je voldoende ruimte in de badkamer, overweeg dan twee aparte wastafels (ingebouwd of vrijstaand op het meubel).

Modern afgewerkte badkamervloer

Een moderne badkamervloer herken je aan zijn strakke lijnen of aan het geheel ontbreken van lijnen. Ben je fan van keramische tegels, kies dan voor zo groot mogelijke tegels. Het aantal voegen in de vloer blijft dan beperkt waardoor de badkamer optisch gezien meer diepte krijgt en ruimtelijker aanvoelt. Andere moderne vloerafwerkingen: gepolierde beton, beton ciré, vinyl, kunststof gietvloer.

Tip: Past een houten vloer in een moderne badkamer? Ja, een natuurlijk materiaal als hout kun je perfect als contrastmateriaal gebruiken. Combineer het met andere natuurlijke materialen zoals (natuur)steen, glas en keramiek.

Grote (keramische) wandtegels

Werk de wanden van de badkamer bij voorkeur af met grote keramische tegels of tegels van natuursteen. Zorg net als bij de vloer voor zo min mogelijk voegen. Dat oogt strak en ruimtelijk en het schoonhouden van de tegels is ook eenvoudiger omdat er minder voegwerk is wat vuil kan worden.

Kies contrasterende kleuren en materialen

Moderne, rustig ogende badkamers herken je direct aan het kleurgebruik. In de meeste gevallen geldt: less is more. Oftewel: een beperkt aantal kleuren. Wit, zwart, grijs en bruin zijn veel gekozen kleuren. Het is het contrast tussen de verschillende materialen en kleuren die een badkamer qua uitstraling spannend maken. Denk bijvoorbeeld aan een houten wastafelmeubel met een stenen werkblad of aan een vrijstaande witte lavabo met daarachter grote zwarte tegels aan de wand. Contrasten!

Comfortabele inloopdouche

Een inloopdouche die met glazen douchewanden gescheiden is van de rest van de badkamer is super stijlvol. De badkamervloer is visueel nergens onderbroken wat ten goede komt aan het strakke lijnenspel. Grote douchkoppen en een strak vormgegeven thermostatische kraan die gemakkelijk te bedienen is, zijn comfort verhogend. Als je genoeg ruimte hebt kun je ook overwegen om twee gescheiden (regen)douches te installeren. Zo kun je heerlijk comfortabel samen douchen.

Tip: Met behulp van een warmtewisselaar (in de afvoer van de douche) kun je flink wat energie besparen (30 – 50%). Laat je bij renovatie van de badkamer informeren over warmteterugwinning.

Vrijstaand bad

Een moderne trend in veel badkamers is het vrijstaande bad. Meestal zijn dat baden van Acryl. Acryl is licht en sterk en goedkoper dan bijvoorbeeld staal. Vrijstaande baden zijn erg geschikt voor grote, minimalistisch vormgegeven badkamers. Je hebt een vrijstaande (meng)kraan nodig, maar er zijn ook baden die voorzien zijn van uitsparingen waaraan je de kraan monteert.

Moderne verlichting

Moderne badkamerverlichting is energiezuinig, dimbaar en netjes weggewerkt in het plafond of in het meubel. Tegenwoordig koop je het best ledverlichting. De prijzen van ledlampen zakken steeds verder en in de toekomst zullen ze steeds meer gebruikt worden. Halogeenverlichting is nog wel te koop, maar deze laat je het best links liggen. Halogeenlampen verbruiken meer energie dan ledlampen en gaan veel sneller kapot. Op de lange termijn ben je goedkoper uit met ledverlichting.

Design verwarming

Een mooie designradiator in je badkamer mag eigenlijk niet ontbreken. Zo’n radiator is niet alleen mooi om te zien, maar je droogt er ook eenvoudig je badhanddoeken mee. Dat betekent ook minder was, want een handdoek die je ’s avonds hebt gebruikt kun je best ’s nog eens de volgende dag gebruiken. Andere moderne verwarmingssystemen in de badkamer: vloerverwarming, infraroodverwarming, spiegelverwarming.

Gratis opmeting + plan + offerte

Badkamer laten renoveren? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte