Vrijstaand bad

Wat is het vrijstaand bad? Wij geven tips & advies over de plaatsing, soorten, materialen, vorm...

Wat is een vrijstaand bad

Het vrijstaand bad is een ligbad of een zitbad dat meestal een symmetrische vorm heeft en vrijstaand in de badkamer geplaatst kan worden. Vrijstaande baden worden vooral gebruikt in design badkamers waar veel plaats is of waar dat het niet mogelijk is om een gewoon bad tegen de badkamermuur te plaatsen. Denk maar aan badkamers die juist onder het dak gelegen zijn. De schuine dakhelling maakt het niet mogelijk om een bad tegen de muur te plaatsen. Daarom plaats je het best wat verder van de muur weg , zodoende in- en uitstappen makkelijk gaat.

Vrijstaande baden zijn heel modern, trendy en springen direct in het oog door hun sierlijke vorm. Je komt ze vooral tegen in minimalistische moderne badkamers of romantische badkamers. Het voordeel van deze baden is dat ze zeer makkelijk in onderhoud zijn omdat je rondom rond de badkuip kan betreden en onderhouden. Nadeel is wel dat het spatwater rond het bad op de vloer zal liggen, zeker als kleine kinderen het bad gebruiken. Het plaatsen van een spatwand of badwand is niet mogelijk. Plaats daarom nooit een gladde badkamervloer onder een vrijstaand bad.

Door hun mooie en trendy vorm worden deze baden ook veel geplaatst in slaapkamers of open-badkamers bij particulieren maar ook in luxe-badkamers van hotels en b&b's. Ze zijn een lust voor het oog en een echt sierobject.

Inbouwbad plaatsen

Het vrijstaand bad wordt meestal vrijstaand in de badkamerruimte geplaatst of tegen een lage badkamerwand. Vrijstaande baden kunnen voorzien worden van of zonder zichtbare pootjes. Indien ze niet van zichtbare badpootjes voorzien zijn, worden ze door middel van stelpootjes en een stevig frame vlak op de badkamervloer geplaatst. De ingewerkte stelpootjes kan je van hoogte veranderen om alles waterpas te kunnen plaatsen.

Voor de aan- en afvoer van het badwater van een vrijstaand bad heb je enkel een watertoevoer en een waterafloop nodig. De badkraan is in de meeste gevallen een vrijstaande mengkraan en wordt met een bevestigingsbeugel vastgemaakt aan het bad en vloer. Kies je om het bad tegen een lage vrijstaand badkamerwand te plaatsen, dan kan jet het sanitair laten wegwerken in de wand. Het vrijstaand bad is altijd voorzien van een overloop dewelke aan de afvoerbuis wordt aangesloten.

Tip: Door de plaatsing van een vrijstaand bad tijdens een badkamerrenovatie dient de bestaande vloer opengebroken te worden om de aan- en afvoer te plaatsen. Bij nieuwe badkamers is de plaatsing makkelijker.

Wel of geen badombouw

De duurdere vrijstaande banden hebben geen badrand en worden volledig vrijstaand geplaatst. Wil je een vrijstaand en goedkope oplossing, kies dan voor een vrijstaand bad voorzien van een badombouw. Zo kan je opteren om een gewoon / standaard, rechthoekig zitbad in het midden van de badkamer te plaatsen en nadien af te werken met een badombouw. Je kan de ombouw afwerken in waterdichte gyprocplaten en nadien bekleden met bijvoorbeeld keramische tegels. Het voordeel is dat alle technieken er in weggestoken kunnen worden. Voorzie steeds een inspectieluik.

Vrijstaand bad met wellness

Ook vrijstaande baden kunnen voorzien worden van extra opties. Wellness-baden zijn uitgerust met een whirlpoolsysteem en zorgen voor luchtbellen en massage-waterstralen. Ze worden ook wel massagebaden genoemd. Maar ook met extra LED-verlichting, radio, armsteunen, kleuren- en aromatherapie, badkussens enz... kan je het vrijstaand bad uitrusten.

Uit welke materialen bestaat een vrijstaand bad

Vrijstaande acrylbaden

De meeste vrijstaande baden bestaan uit acryl, verstevigt met meerdere lagen glasvezel. De beste baden worden langs de binnen- en buitenzijde handmatig gepolijst en niet geverfd. Daarom hebben ze een glanzend oppervlak. Hierdoor treedt er geen kleur- of glansverschil op. Acrylbaden houden lang hun warmte vast waardoor je minder snel warm water dient bij te vullen. Vrijstaande baden zijn ook mat verkrijgbaar. De worden gemaakt uit een basis van acryl en natuurmineraal.

Vrijstaand retrobad in gietijzer

Mooi zijn de vrijstaande baden in gietijzer. Deze baden worden bijna altijd voorzien van zichtbare badpootjes. Door kun klassieke uitstraling worden ze veel geplaatst in romantische en retro-badkamers. De buitenzijde van de badkuip kan in verschillende kleuren afgewerkt worden.

Vrijstaand baden kunnen ook bestaan uit Quaryl of Starylan

Afmetingn

De meest courante afmetingen van vrijstaande baden zijn:

 • Lengte
 • 1.600 mm
 • 1.700 mm
 • 1.800 mm
 • 1.900 mm
 • Breedte
 • 700 mm
 • 800 mm
 • 900 mm
 • 1.000 mm

Welke vormen bestaan er

Mooi zijn de ronde, afgeronde en ovale vrijstaande baden. Wie meer van een strakke en moderne badkamer houdt, kan opteren voor een rechthoekig of vierkant vrijstaand bad. De binnenzijden van dergelijke baden kunnen ofwel recht of afgerond zijn of een combinatie van beiden.

 • Rechthoekig
 • L-vormig
 • Rond
 • Ovaal
 • Vierkant

Prijs vrijstaand bad: Gratis opmeting + plan + offerte

Vrijstaand bad vervangen/ nieuw plaatsen? Wat kost een vrijstaand bad? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte